Kontraktet säkrat för Almtuna – nu väntar tuffaste matchen

Publicerad 2020-03-05

Kan Almtuna resa sig även ekonomiskt och klara elitlicensen?

Almtuna spelar i hockeyallsvenskan även nästa säsong. Åtminstone på sportsliga grunder. Ekonomiskt väntar ännu en tuff match, om nu inte en överklagan kan bli räddningen för Uppsalaklubben.

– Det går tydligen att tolka reglerna olika, säger klubbchefen Robert Lif.

Det är det en lättad, men trött, klubbchef som Aftonbladet får tag på vid lunchtid dagen efter Almtunas seger hemma mot Kristianstad.

– Jag känner mig glad och framförallt lättad. Men riktigt trött också, det blev ingen sen kväll direkt, säger Robert Lif som försöker samla intrycken efter bragden.

För en bragd är precis vad det är, knappast någon hockeyexpert hade tippad att Almtuna skulle klara av att säkra ett nytt kontrakt. Inte utan spel i kvalserien.

Men efter 4–0 hemma mot Kristianstad, som för övrigt var det lag som skickade ned Almtuna i hockeyettan med sitt mål i förlängningen förra året, är det klart att Almtuna spelar i hockeyallsvenskan även nästa säsong – på sportsliga meriter.

Det hockeyallsvenska kontraktet är säkrat. Nu börjar Almtunas match för elitlicensen.

Kan bli aktuellt med en överklagan

När det gäller elitlicensen behöver dock klubben få in ytterligare pengar för att inte riskera att tvångsnedflyttas till hockeyettan. Två månader har klubben på sig, senast 30 april ska det finnas två miljoner kronor på Almtunas konto.

Men den summan kan komma att förändras. Enligt licensreglerna skiljer sig nämligen summan för klubbar som kommer underifrån, från hockeyettan, som ”bara” behöver ha 1,5 miljoner på kontot för att klara licensen. Vilket borde vara fallet för Almtuna som ramlade ur serien efter spel i kvalserien förra året.

Men eftersom att Uppsalaklubben aldrig hann spela någon match i hockeyettan anser licensnämnden att klubben ska följa de regler som gäller för klubbar som hela tiden varit kvar i serien alltså två miljoner.

– Klubbens jurister håller på att se över tolkningarna i de här reglerna. Jag är ingen jurist, men det går tydligen att tolka reglerna olika beroende på hur man läser dem, fortsätter Robert Lif.

Men ni blev degraderade?
– Vi åkte ur hockeyallsvenskan, och vi hann också vara med på olika planeringsmöten och serieupplägg. Vi fick också ett välkomstbrev från hockeyettan, så visst är det så.

Swish-kampanjen som ska rädda elitlicensen har hittills dragit i en halv miljon.

Swish-kampanjen ska rädda elitlicensen

Oavsett hur det går med en överklagan till licensensnämnden är Robert Lif förhoppningsfull att klubben ska klara elitlicensen.

– Vi ligger en bit efter, men vi har några olika projekt på gång, bland annat har vi en kampanj som riktar sig till både sponsorer och supportrar där man kan swisha in bidrag. Där har vi hittills fått in en halv miljon, så vi närmar oss, men målet är att vi ska få in 1,5 miljon.

Tror du att ni lyckas?
– Ja, det tror jag. Det som kanske har legat oss lite i fatet hittills är väl att ingen visste om vi skulle spela i hockeyallsvenskan eller hockeyettan, men nu när kontraktet är säkrat tror jag att det kan släppa lite, fortsätter Robert Lif som också tror att klubben kan komma att få ta del av NHL-pengar.

– Det finns en del spelare, inte som spelade med oss i år, men som tidigare har spelat med oss och gjort det väldigt bra i SHL – och som nästa säsong kan få chansen i NHL. Det hade gett oss drygt 650 000 kronor per säsong och spelare om någon får chansen, men det hade varit en ren bonus i så fall.

Räknar inte med några pengar från kommunen

Inom tre år ska den ny ahockeyarenan i Gränby stå klar, men om det då finns något hockeylag kvar i Uppsala återstår att se.

– Vi räknar inte med några pengar från kommunen. VI har haft diskussioner med dem, men de kommer att bygga arenan även om vi tvångsdegraderas till hockeyarenan. De ser bygget på minst 50 års sikt.

Men om ni inte klarar elitlicensen, finns inte risken att klubben kan försvinna helt?
– Visst är det så, och vilken klubb ska kunna betala 2 500 kronor per kvadratmeter? Det kommer ingen klubb i hockeyettan att kunna göra, och i så fall står kommunen med en helt ny och modern arena – men inget hockeylag.