Ställer in all basket resten av säsongen

Den svenska basketsäsongen är över.

Luleå och Borås är därmed svenska mästare innan grundserien ens spelats klart.

– Det känns inte värdigt att vinna på det här sättet, säger Borås lagkapten Fredrik Andersson.

– Det är jättetråkigt att avsluta säsongen så här, säger Luleås lagkapten Chioma Nnamaka.

Svenska basketbollförbundet beslutade under torsdagen att avsluta all verksamhet fram till tidigast 30 april.

Det innebär att det inte blir något slutspel i ligorna och Borås Basket (herr) och Luleå Basket (dam) koras till mästare med en asterisk.

– Vid svåra beslut måste man gå tillbaka till sina värderingar. Vi har gemensamt i Svensk Basket beslutat att en av våra grundvärderingar är att vi är mer än basketspelare, vi är samhällsmedborgare och medmänniskor. Det gjorde detta beslut lättare att ta, säger förbundets ordförande Mats Carlsson.

”Tittat på olika alternativ”

Borås, som aldrig tidigare vunnit ett guld, tog emot beslutet med besvikelse.

– Det är väldigt tomt just nu. Jag försöker landa i alla sorts känslor. De två känslorna jag kommer hitta närmsta är tomhet och besvikelse, säger lagkapten Fredrik Andersson och fortsätter:

– Det är kanske inte många som förstår det som är utanför Borås, men vi har krigat så oerhört mycket och lagt så mycket tid och kraft och längtat så länge efter att vinna det här SM-guldet och jag tror att vi visat genom hela säsongen att vi är det starkaste laget. Men det känns oerhört tungt att vi inte kan få visa det hela vägen på ett sportsligt sätt.

Det blir inget firandet?

– Jag tror inte riktigt vi kommer ha någon guldceremoni ikväll. Jag som kapten som har varit i den här klubben i flera år har haft en bild att jag ska gå fram och lufta bucklan efter en final och göra det när jag tar mitt första SM-guld. Nu blir det inte så. Det kommer inte kännas bra att lyfta den bucklan, så är det ju. Jag blir lite rörd när jag tänker på det.

Andersson står dock helt och fullt bakom förbundets beslut.

– Jag har full respekt för dem som tagit det här beslutet och full tillit till att de tagit det rätta beslutet. Jag respekterar och förstår det. För mig är det två olika saker vi pratar om.

”Tomt, konstigt, synd”

Luleå var i Visby för att ladda för näst sista matchen i grundserien när de nåddes av beslutet.

– Tomt, konstigt och synd, säger coachen Robin Sandberg.

Det blev inget jubel alls när beskedet kom och man ställde inte till något guldfirande i Visby.

– Det är rätt beslut. Men det är jättetråkigt att avsluta säsongen så här, säger lagkaptenen Chioma Nnamaka.

Hon har vunnit guld med Luleå förr.

– Det här känns ju inte riktigt samma. Man vill ju spela ett slutspel, kämpa och verkligen känna att man är värdiga ett guld. Självklart tycker jag att vi är värdiga och trodde stenhårt på att vi skulle ha vunnit det ändå.

Förbundets beslut gäller även för SBL rullstol, Superettan herr, Basketettan dam och herr RM/USM, Basketligan Special, 3×3-turneringar, regionverksamhet och utbildningsverksamhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.