Skrev idrottshistoria – nu slutar han helt

Noel Filén Hammarström förändrade svensk idrott: Gick in i en vägg efter matchen

I januari skrev Noel Filén Hammarström svensk idrottshistoria.

Knappt två månader senare väljer 20-åringen nu att avsluta sin basketkarriär.

– Jag har landat i att jag inte behöver vara den första och ansiktet utåt för hela HBTQ-rörelsen för att få vara Noel.

Den 29 januari förkunnade speakern i Rosenborgshallen i Södertälje de historiska orden: ”Nummer 22. Noel Filén Hammarström. Välkommen tillbaka!”. I samma sekund fick Sverige sin första transsexuella elitidrottare.

Nu har vi ingen längre.

”Det blev en tankeställare”

Noel beskriver hur han i strävan efter att spela just den matchen, för Södertälje Knights mot Wetterbygden Stars i herrarnas tredjedivision, någonstans förlorade glädjen till idrotten.

– När jag väl spelat den matchen frågade jag mig själv vem jag egentligen gör det här för? Det var väldigt mycket för att göra ett statement, snarare än att jag verkligen, verkligen ville.

Noel Filén Hammarström under den historiska matchen.
Noel Filén Hammarström under den historiska matchen.

Ett avtryck blev det sannerligen. På vägen mot matchen tvingade 20-åringen svensk idrott att ta fram nya riktlinjer för transpersoner. Skrivelser som efter Noels uppmärksammade entré inom svensk herrbasket nu dessutom diskuteras vidare.

Debuten fick också så stor uppmärksamhet, inte minst i Sportbladet, att 20-åringen överrösts med förfrågningar om intervjuer och kommersiella samarbeten med olika företag.

Se Sportbladets dokumentär om Noel Filén Hammarström:

Men mitt i stormens öga tackar Noel nu istället för sig.

– Det har tagit så mycket energi och fokus både från kroppen och psyket att vara den första. Jag har kanske satt för stor press på mig själv också och kroppen orkade inte med riktigt. Det blev en liten vägg efter den där matchen och jag kände inte den glädje jag hade önskat. Det blev en tankeställare.

”Hoppas det gett folk lite öppenhet”

Han beskriver också hur det inte heller var samma upplevelse att spela utan barndomskamraterna och tränarna i damlaget. Den 13 mars tog Noel därför beslutet att sluta med basketen igen.

De kommande åren väntar nu istället sju olika kirurgiska ingrepp på hans fortsatta resa mot att finna sig själv i sin nya identitet.

– Jag hoppas att jag fortfarande kan vara en förebild, och kanske även en förebild för att jag nu säger stopp och hoppar av. Man behöver inte prata med media var tredje sekund för att vara någon. Nu har jag gjort matchen, jag är i historieböckerna i Sverige och jag hoppas att det gett folk lite mer tankar och öppenhet för transsexuella inom idrotten i Sverige. Nu säger jag adjö till det här b-kändisskapet. Jag är väldigt stolt och glad över att jag gjorde det men nu behöver jag träna upp min kropp istället för att bryta ner den.

Bortom tv-kamerorna och rampljuset gjorde Noel under vintern ytterligare en match med Södertälje Knights innan han lade skorna på hyllan. En match som rent sportsligt betydde mer än den så uppmärksammade i Rosenborgshallen.

– Det var borta mot Eskilstuna och jag gjorde ett långt byte i tredje-fjärde perioden som jag är jättenöjd med. Det kändes som en härlig revansch efter matchen på hemmaplan när jag var så himla nervös med media och allt ståhej. Det var skönt att bara kunna slappna av. Jag satte en trea och kände att jag bidrog. Det kändes väldigt bra faktiskt.

PODD Noel blev Sveriges första transsexuella elitspelare

I podden Aftonbladet Daily berättar vi om Noel Filén Hammarström som blev Sveriges första transsexuella elitspelare. Gäst är Patrik Brenning, reporter på Sportbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.