Tvingas resa till match – mot ligans vilja

IBK Dalen flyger 110 mil

Vid 8,30 klev IBK Dalen på ett plan från Umeå för att flyga till Helsingborg för att spela en match de inte vill spela.

Som faktiskt inte ens deras liga vill att de ska spela.

– Ingen spelare vill åka, säger IBK Dalens klubbdirektör Urban Karlsson till Sportbladet.

Men förbundet står fast vid kravet på spel.

Flyget är bara minuter från att lyfta med IBK Dalens herrlag när Sportbladet når klubbdirektör Urban Karlsson. Han är frustrerad.

– Det är ingen handlingskraft, hela idrottsvärlden stänger ner men innebandyförbundet spelar vidare, säger han.

Bakgrunden till irritationen är osäkerheten kring den sista omgången. Innebandyförbundets tävlingsutskott har beslutat att grundserierna ska spelas klart (herrarnas tar slut i dag och damernas pågår både den här och nästa helg), men matcher som inte har betydelse för serieplacering kan strykas om tillstånd ges.

”Får inga svar”

Så har det blivit med fyra matcher i den sista omgången i SSL herr, men för IBK Dalens motståndare Helsingborg kan sista omgången avgöra kampen om en slutspelsplats vilket gör att matchen ska spelas.

Något som inte ens ligan vill.

I går lämnade Föreningen SSL in en skrivelse till förbundet om att helt pausa spelet, något förbundet tog under beaktning under ett möte vid klockan 10 i dag.

Efter mötet meddelade förbundet att beslutet kvarstår. Alla matcher som betyder något ska genomföras.

”Svenska Innebandyförbundets förbundsstyrelse har beslutat att helgens matcher i förbundsserierna ska fullföljas och att man under lördagen i samtal med Föreningen Svenska Superligan ska hitta en gemensam väg framåt.”.

För sent för bland andra IBK Dalen.

– De borde så klart bokat in ett möte i går kväll, jag skickade till och med sms till förbundsordföranden Märit Bergendahl i går kväll och frågade varför det inte gick att ha mötet över telefon då, men jag har fortfarande inte fått svar, säger Urban Karlsson som är irriterad på bristen på svar från både ordföranden och tävlingschef Magnus Nilsson.

– Jag tycker det är väldigt konstigt, om den nu vill stå fast vid sitt beslut får de väl i alla fall kommunicera det, säger han.

Laget är i skrivande stund på väg söderöver. En resa som kostar föreningen cirka 80 000 kronor men som framför allt utsätter både spelare och ledare för en onödig risk, menar Karlsson.

”Baserar beslut på fakta”

– Det är inga spelare som vill åka, det känns fel att åka dit och spela den här matchen inför tomma läktare.

Ni funderade aldrig på att strejka?

– Det är klart vi gjort, men då riskerar vi att bli nedflyttade. En annan klubb i ligan hade ställt en liknande fråga vet jag och fått svaret att risken finns att man blir nedflyttade då.

Sportbladet har sökte tävlingschef Magnus Nilsson utan framgång. Ordförande Märit Bergendahl skriver på sms:

”I detta läge baserar vi våra beslut på fakta och involverar berörda föreningar där det är möjligt. Vi har avvaktat FSSL:s möte med klubbarna och har möte i dag klockan 10 då mer information kommer”.

IBK Dalen tycker att det mötet borde ha kunnat hållas i går kväll och Urban Karlsson har sökt bland annat dig helt utan svar. Nu tvingas de flyga ner till Helsingborg innan ert möte, vad tycker du om det?

”Vi hanterar frågorna så fort vi kan och återkommer med mer information efter styrelsemötet”, skriver Märit Bergendahl.

Nästa omgång i damernas SSL är i nuläget planerad till morgondagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.