Så ska Kalle Berglund bli historisk i kväll

DOHA. Kalle Berglund har sprungit mer än någonsin, stuckit sig så mycket i fingret att huden hårdnat och tack vare Ingebrigtsen-inspirerad träning kan han nu bli historisk.

Går han till final är han första svenske herre sedan Dan Waern, 1960, att springa en global medeldistansfinal.

– Det vore enormt stort, säger tränaren Janne Bengtsson.

Janne Bengtsson är Spårvägentränaren som tränat svenska medeldistanslöpare i 40 år och som de senaste åren tränat Kalle Berglund till flertalet svenska rekord.

Men han har aldrig sett honom så bra som i går.

– Det var ett perfekt lopp, precis som vi sagt, säger han.

Kalle sa själv i går att han är sex sekunder bättre nu än när han sprang VM senast 2017, i mitt huvud betyder det minst 3,32-kapacitet?

– Ja, det tror jag han hade gjort redan tidigare i sommar om han hamnat i ett lopp på de stora galorna där han bara kunnat åka med. Han är i bättre form nu men det är mycket som ska till om man ska springa 3,32, säger han.

Tränare och sjuksköterska

Förklaringen till framgångsvågen för Berglund i sommar har varit ord som dubbeltröskel, millimol och laktat.

– Det innebär att vi kör tröskelpass på morgon och kväll några dagar i veckan. Det är kvalitativa uthållighetspass som inte blir så jävla jobbiga att man ligger och spyr. Man kollar hur många millimol mjölksyra i blodet man har, laktatvärde, och de får inte gå över vissa värden, säger Bengtsson och fortsätter:

– I Kalles fall är tröskelfarten runt tre minuter per kilometer, för vanligt folk dödligt fort men inte för Kalle.

Mjölksyran kollas med ett stick i fingret och Janne Bengtsson säger att han i perioder känner sig mer som en sjuksköterska än tränare under säsong.

– Ja, det har blivit många laktatstick. Det blev till slut så att han var tvungen att byta finger, huden blev för hård på det fingret han brukade använda.

Träningsidéerna är hämtade från den norska löparfamiljen Ingebrigtsen.

– Vi har varit i kontakt med norske fysiologen Leif Inge Tjelta och fått de här råden. Vi har varit inne på det här själva också, men där fick vi mer specifika råd som vi följt.

Ett program som passar Kalle Berglunds kontrollbehov.

– Ja, har han inte kontroll så trivs han inte. Det är perfekt som tränare, du behöver aldrig tjata, alla tider hålls och vi blir mer och mer överens kring allt, säger Janne Bengtsson.

Nu väntar semifinal. Kalle har hamnat i den första och Janne Bengtsson ser det som möjligt att ta sig till en historisk final, den första på ett VM någonsin för en svensk herrlöpare på medeldistans och den första sedan Dan Waern blev fyra på OS 1960.

– Det vore helt fantastiskt om det skulle ske. Om det inte sker nu så får det ske på OS nästa år, men det kommer att ske, säger Janne Bengtsson.

Hotet: banlottningen

Det är de fem första plus totalt två tider i de två semifinalerna som går till final. Kalle Berglund har det åttonde bästa årsbästat.

– Det är inte lätt, men det är möjligt, säger Bengtsson som dock ser ett orosmoln.

– Han hade mycket bättre förutsättningar i går när han startade långt ut, nu står han på bana ett och det är jävligt jobbigt. Antingen kommer man ut först eller så sveper alla runt och man blir sist i starten.

Går han fullt ut för att hålla ledningen?

– Inte till vilket pris som helst, då får han backa och gå runt som norrmännen brukar göra.

Ja, att kopiera norrmännen har varit ett vinnande koncept hittills. Kanske kan det också göra Kalle Berglund historisk i kväll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.