Sifan Hassan: ”Jag är chockad”

DOHA. VM-guldmedaljören Sifan Hassans tränare, Alberto Salazar, har stängts av för dopning i fyra år.

När Sportbladet mötte nederländskan på de aktivas hotell vägrade hon prata – men nu kommer ett uttalande:

– Jag är chockad över nyheten, det har inget med mig att göra, säger hon.

Det slog ner som en bomb i VM-staden Doha på tisdagsmorgonen.

USADA har stängt av grundaren och huvudtränaren vid det omtalade Nike Oregon Project, Alberto Salazar, i fyra år för dopningsbrott.

Straffet bygger på en fyra år lång utredning där Salazar bland annat ska ha levererat testosteron till flera aktiva och även ha försökt störa dopningskontroller.

Bland de aktiva som Salazar tränar genom åren märks framför allt Mo Farah. Britten som vunnit drösvis med mästerskapsguld på 5000 och 10000 meter bröt med Salazar 2017 mitt under pågående utredning.

”Glad över beslutet”

Nu välkomnar han avstängningen:

– Jag är lättad att Usada, efter fyra år, blivit klara med sin utredning av Alberto Salazar, säger Farah i ett uttalande och fortsätter:

– Jag lämnade Nike Oregon Project 2017 men som jag alltid har sagt så har jag ingen tolerans för någon som bryter mot reglerna eller går över gränsen. En dom har kommit och jag är glad att man äntligen nått ett beslut, säger Farah.

Salazar och hans träningsgrupp har många aktiva på plats på VM. Bland namnen märks tyska stjärnskottet Konstanze Klosterhalfen, etiopiern Yomif Kejlecha och framför allt nederländskan Sifan Hassan som vunnit 10 000 meter och siktar på ett nytt guld på 1 500 meter.

”Jag är chockad”

Sportbladet mötte Sifan Hassan på de aktivas hotell i Doha, men på frågan vad hon hade att säga om Salazars avstängning fick Sportbladet inget svar.

Två timmar senare kom dock ett uttalande från löparstjärnan:

– Jag är chockad över nyheterna om dagens dom, särskilt när jag befinner mig i förberedelserna för mitt nästa lopp här på VM, säger hon och betonar:

– Jag vill säga att dopningsutredningen är fokuserad på en tid innan jag anslöt till Nike Oregon Project och det har därför inget att göra med mig. Jag var medveten om utredningen när jag anslöt till gruppen och jag har ett rent samvete för jag vet att vi undersöks noggrant av Usada och Wada.

Alberto Salazar har efter domen blivit av med sin VM-ackreditering.

– Jag är ledsen över Usadas tajming på det här då det sätter hela mitt mästerskap ur balans, men jag kommer fokusera all min energi på mina lopp och min prestation på 1500 meter. Ett lopp jag jobbat hårt för och som jag är väldigt glad att springa i ett hopp om att ta mitt andra guld, säger Sifan Hassan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.