Experterna: Han är Sveriges viktigaste spelare i EM

GÖTEBORG. Spelmotor, lagkapten och... Sveriges viktigaste spelare.

Jim Gottfridsson är oumbärlig i det svenska EM-laget.

– Klart att man höjs av sådana lovord, säger spelmotorn.

Jim Gottfridsson kommer att styra det svenska spelet.

Det har han gjort i flera år nu som given mittnia.

I somras utsågs 27-åringen också till lagkapten i landslaget sedan Niclas Ekberg tackat för sig tills vidare.

När EM nu står för dörren kan vi också utse Gottfridsson till Sveriges viktigaste spelare.

På Sportbladets uppdrag har nämligen tolv av Sveriges tyngsta handbollsexperter rangordnat de tre viktigaste spelarna i truppen och när vi slår ihop ”poängen” får Gottfridsson flest (23). Tvåa är Mikael Appelgren som får ihop 15,5 om vi slår ihop de 8 han får själv samt tilldelar honom hälften av alla de 15 poäng som han och Andreas Palicka får som målvaktsduo (se nedan).

”Inga päron du frågat”

Sportbladet ställde samma fråga till experterna inför de tre föregående mästerskapen och vid VM 2017 och 2019 ansågs Appelgren vara den viktigaste spelaren. Men vid EM 2018 toppade Gottfridsson.

Det gick rätt hyfsat då för ystadspågen – han utsågs nämligen till hela EM:s MVP när Sverige tog silver.

– Kul att höra de lovorden för det är inga ”päron” du frågat. Så klart att man blir väldigt stolt och höjer sig sig när man får höra det, säger han.

Vi har också frågat åtta av de svenska EM-spelarna samt förbundskapten Kristján Andrésson om vem som är Sveriges viktigaste spelare (se nedan). Det är Gottfridsson och målvakterna som får nästan alla röster då också.

– Jag vet att jag har stor press på mig i det här landslaget. Men störst press har jag från mig själv.

”Kan bli väldigt, väldigt bra”

I sista ligamatchen före EM var han bäst på plan när hans Flensburg vann toppmötet borta mot Rhein-Neckar Löwen med fyra svenska EM-spelare och förbundskapten Andrésson.

– Jag känner att jag hållit en väldigt, väldigt hög nivå i Flensburg i Champions League och Bundesliga. Kan jag ta med mig det spelet in i EM kan det bli väldigt, väldigt bra. Men det gäller att prestera. Man är inte bättre än gårdagens match, säger Gottfridsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.