Statyn ska flyttas efter kritikstorm

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: EVERT ELZINGA / TT NYHETSBYRÅN

Statyn utanför Olympiastadion i Amsterdam har väckt massiv kritik.

Nu ska den flyttas.

– Många förknippar den med Hitler, säger en talesperson.

Statyn har stått på sin plats sedan 1928, alltså flera år före Adolf Hitler kom till makten i Tyskland (1933). Den restes som en hyllning till Baron Van Tuyll – den första ordföranden för Nederländernas olympiska kommitté.

På senare år har statyn blivit alltmer omdiskuterad.

– Förbipasserande turister har reagerat med chock. Självklart är det så att de har förknippat hälsningen med Hitler, säger en talesperson till tidningen AD.

Startat utredning

Enligt en talesperson för arenan har man varit av uppfattningen att den utsträckta högerarmen symboliserat en ”olympisk hälsning” som ska ha gjorts under sommar-OS i Paris 1924.

Foto: Esther Corder / TT NYHETSBYRÅN

Men efter att kritiken mot statyn vuxit sig starkare på senare år har man nu gjort en utredning och med hjälp av diverse historiker kommit fram till att hälsningen troligen haft direkt fascistisk koppling till Mussolinis Italien.

– Man får lov att hålla isär dessa två saker: Att hälsingen nu visat sig ha en direkt fascistisk koppling, men också att skulptörens intention var att lyfta fram den olympiska andan, säger Ellen van Haaren, som är vd för arenan, till sajten Trouw.

Får inte rivas

Nu vidtas åtgärder.

Att riva statyn är dock inte aktuellt eftersom den klassas som ett nationalmonument. Däremot ska den nu flyttas till insidan av arenan.

– Man ska kunna se den på guidade turer, så att vi kan förklara bakgrunden, säger Ellen van Haaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE