Magnus Wislander lämnar Redbergslid

Av: Johan Flinck, Mattias Karlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.

Handbollsikonen Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergslid efter att inte ha dragit jämnt med huvudtränaren Jasmin Zuta.

56-åringen lämnar Göteborgsklubben efter sammanlagt 29 år som spelare och ledare.

– Vi har för olika filosofier, säger Wislander till Sportbladet.

Magnus Wislander säger att anledningen till avskedet är att han inte kommit överens med huvudtränaren Jasmin Zuta.

– Vi har för olika filosofier på många olika sätt. Med det sagt utan att vi på något sätt är ovänner. Han gör ett fantastiskt jobb som tränare för föreningen. Men jag kan inte sitta som andretränare och inte vara överens hur man utbildar spelare, hur man tränar, hur man förbereder sig. hur man gör matchanalyser... Då har jag äntligen tagit mitt förnuft till fånga och tagit beslutet, för att jag själv ska må bra, att då får det vara, säger Wislander till Sportbladet.

Det låter som du tänkt på det länge?

– Ja, så är när det till slut blir för tydligt mot spelare och utåt sett så är det inte bra för laget.

Har det något med att du hellre skulle vilja vara huvudtränare?

– Nej, absolut inte. Det har aldrig varit någon strid om vem som ska bestämma. Det beslutet tog jag för längesen när jag sa att jag vill jobba vid sidan om handbollen. Det har varit mer att jag tycker mer om ett delat ledarskap än hierarki.

Har det varit hierarki i RIK?

– Hierarki är kanske fel ord. Men det har varit en som är tydligt ansvarig. Jag föredrar som jag jobbat med andra tidigare, med mer uppdelade arbetsområden. Men jag förstår att man från föreningens sida tycker det här upplägget är bättre.

”Svårt beslut”

Efter tolv proffsår återvände landslagsstjärnan till Redbergslid 2002. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 tog han direkt en plats i ledarstaben.

"Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta", skriver RIK på sin webbplats.

Hur känns det då att lämna klubben i sitt hjärta efter 29 år?

– Givetvis är det ett svårt beslut men jag måste tänka på alla parametrar. Det har vuxit fram mer och mer under den här säsongen.

Borde du ha tagit beslutet tidigare?

– Svårt att säga. Detta är inget mot någon utan det är hur jag själv resonerar och känner. Jag var lite tveksam inför den här säsongen som gått.

Vill fortsätta som tränare

Wislander var med och tog 13 mästerskapsmedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennieskiftet till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet (produktionschef på Postnord) och i handbollshallen redan efter en vecka.

Det här beslutet har inget med stroken att göra?

– Nej, ingenting.

Magnus Wislander är öppen för att ta något uppdrag i någon annan klubb.

– Jag känner mig absolut inte färdig med handbollen. Jag brinner för handbollen och älskar att vara nere i hallen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE