”Den sista man kan tänka sig”

Jenny Fransson har testats positiv för dopning.

Något som förvånar brottnings-Sverige stort.

– Chockad! Hon har bra värderingar och är den sista man kan tänka sig ta något otillåtet, säger tidigare stjärnan Martin Lidberg.

Jenny Fransson är uttagen att tävla i OS i sommar men hennes plats har dragits tillbaka av SOK i väntan på svaret på B-provet.

Att den svenska meriterade brottaren testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron har chockat brottnings-Sverige.

Ex-brottaren Martin Lidberg har känt Fransson i flera år och hoppas att det hela mynnar ut i något som är så lite dåligt som möjligt.

”Jätteambitiös”

– Hon är en hårt kämpande tjej som tränar mycket och hårt, jätteambitiös och med fina meriter. Den Jenny Fransson som jag känner är ingen tjej man tror ska börja dopa sig. Det är märkligt att hon fått i sig något sånt där, säger Lidberg.

Hur påverkar det brottnings-Sverige om hon fälls tror du?

– Klart negativt. Vi har varit väldigt förskonade från dopning. Det var många år sedan vi i Sverige hade någon på landslagsnivå och det här är inte bra. Vi har redan svårt ibland att få sponsorer och så, och det är en sport där man är beroende av det. Företag är livrädda att förknippas med sånt här och det kan drabba många andra på landslagsnivå som är beroende av det för att vara med och slåss om medaljer i de stora mästerskapen.

Lidberg kommenterade förra OS i Rio 2016 för Viasat – ett mästerskap där Fransson tog brons. Nu tyder mycket på att hon missar mästerskapet i år.

– Klar tragedi för henne själv. OS är det man drömmer om som idrottare. Nu är inget klart men oavsett – att bara vara i det mediedrev som är nu, det är inte bra för en person. Det måste vara en väldigt mörk tid för henne.

Landslagskollegorna chockade

Sofia Mattsson tävlar för samma klubb, Gällivare SK, som Jenny Fransson och kan inte tro det hon hör.

– Jag är chockad. Herregud. Jag hade ingen aning om det här. Jag är verkligen jättechockad, säger hon till Expressen.

Hon berättar för tidningen att de hade kontakt förra veckan men att de inte setts då Fransson ska ha varit förkyld den senaste tiden.

Jenny Fransson bor i Helsingborg precis som landslagskollegan Johanna Mattsson och hon tror att det inte gjorts medvetet.

– Jag hoppas och tror att det är ett misstag. Jag har känt Jenny sedan vi var små och jag vet att hon tar stort avstånd från dopning, säger hon till SVT.

Johansson: Ska inte spotta

För Tomas Johansson, som blev av med sin OS-silvermedalj 1984, efter att ha åkt fast för dopning väcker fallet gamla minnen till liv.

– Det måste finnas ett liv efter det här. Hon är en människa som måste få en ärlig chans. Man ska inte spotta på henne efter det här, men tyvärr är det de som kommer att ske, säger han till NSD.

Han erkände sig skyldig direkt och krävde inget B-prov.

– Har man tagit är det bäst att säga så direkt och lägga alla korten på bordet, men hon ska ju inte erkänna något som hon inte har gjort. Om det är så att hon har tagit något så är det 100 procent säkert att ingen annan än hon själv som har vetat om det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.