Avslöjar: Så hyllas Bengan Boys under hemma-EM

”Inte träffat en del filurer på 25 år”

Sverige arrangerar handbolls-EM i januari.

Nu kan Sportbladet avslöja att Bengan Boys samlas under EM och hyllas stort två gånger om på innerplan.

– Det ska bli fantastiskt skoj. En del filurer har man inte träffat på 25 år, säger Magnus Andersson.

Bengan Boys är ett av Sveriges främsta landslag genom tiderna alla kategorier.

Mellan 1990 och 2002 spelade man 11 finaler i OS, VM och EM och tog sex guld och ytterligare sju medaljer.

När Sverige arrangerar handbolls-EM (tillsammans med Norge och Österrike) i januari kommer legendarerna att samlas två gånger om för att hyllas:

Då det är 30 år sedan Bengan Boys tog sitt första guld hyllas VM-laget 1990 på innerplan i samband med Sveriges premiär mot Schweiz i Scandinavium i Göteborg den 10 januari.

Legendarerna tog fyra guld på de fem första europamästerskapen som spelades (1994–2002) och då det är 20 år sedan guldet 2000 är det detta lag som ska ta emot publikens ovationer vid EM-finalen på Tele 2 Arena i Stockholm den 26 januari.

26 spelare plus Bengan

– Det är alltid kul att hylla våra gamla hjältar och handbollsikoner. Det är viktigt att lyfta fram dem, både för att de gjort så mycket för svensk handboll och för att visa våra unga handbollsspelare vilka spelare vi haft. Det är också väldigt uppskattat internationellt att göra den här typen av event, säger Krister Bergström, vd för EM 2020.

Det handlar totalt om 26 spelare samt förbundskapten Bengt Johansson. Uppslutningen kommer att bli mycket stor även om inte riktigt alla har möjlighet att närvara på grund av tränaruppdrag utomlands eller tjänsteresor. Sex spelare, samt Bengt Johansson förstås, var med om båda gulden och kommer därmed vara med vid båda tillfällena. En av dem är gamle spelmotorn Magnus Andersson, 54.

– Det ska bli fantastiskt skoj. En del filurer har man inte träffat på 25 år, som Magnus Cato, säger Andersson, i dag framgångsrik tränare för Porto i Portugal.

”Inget minne av finalen”

Ditt bästa minne från VM 1990 i Tjeckoslovakien respektive EM 2000 i Kroatien?

– Från VM 1990 är det Ola Lindgrens viktiga mål stolpe-stolpe-in i finalen. Där gick proppen.

– EM 2000 är lite kul därför att för bara någon månad sedan satt jag med mitt lag på en flygplats och vi hade inget att göra. Då satte en av killarna på EM-finalen 2000 mot ryssarna på sin dator. Och jag hade fan inget minne av den matchen alls. Helt sjukt! Jag såg på videon att vi låg under med sju mål och tänkte att det här klarar vi aldrig. Men så kom jag på att det är ju det guldet vi ska fira uppe i Stockholm och insåg att då måste vi vända och vinna finalen. Det gjorde vi, haha (efter dubbla förlängningar).

– Men jag var helt oduglig i finalen. Vi satt och skrattade åt hur jag bara sprang i sidled och passade bollar. Jag hade inte ett rätt, haha.

I stället minns Andersson en annan match från EM 2000, som han inte ens var med och spelade.

– Slovenien och Kroatien möttes i en match om en OS-plats Det blev stort tumult och jag blev chockad över att för första gången se Balkanhuliganerna och hur polisen gick in och skövlade.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.