Vita Hästen klarade kontraktet: ”En enorm lättnad”

Uppdaterad 2019-04-12 | Publicerad 2019-04-11

Vita Hästen säkrade i kväll det allsvenska kontraktet med en omgång kvar att spela.

En enorm lättnad för spelarna som levt under stor press de senaste veckorna och nu slipper åka upp till Boden med kniven mot strupen.

– Helt ärligt funderar jag på att spela med en träklubba, säger forwarden Christopher Fish med ett skratt.

Det var upplaget för dramatik inför den näst sista omgången av kvalserien upp till hockeyallsvenskan då topptrion Vita Hästen, Almtuna och Kristianstad alla låg på 18 poäng.

Vita Hästen gjorde sitt och tog en klar 4–2 seger hemma mot Almtuna samtidigt förlorade Kristianstad hemma mot Tranås. Resultaten betyder att det står klart att Vita Hästen hänger kvar i hockeyallsvenskan 2019/20.

– Det är en enorm lättnad såklart, herregud. Det är inte lätt i en kvalserie, säger Vita Hästens Christopher Fish som gjorde ett av målen i segern.

”Mackan siktade där”

Att komma uppifrån och spela för att hänga kvar medför en extra press.

– Ja, så är det och vi har gjort det ganska bra också. Jag menar, vi har sju vinster och två förluster, vi gör ingen dålig kvalserie och ändå är det så spännande in i slutet. Det ökar också pressen, säger 26-åringen.

– Men vi har jobbat mycket med det mentala under kvalserien och har bra statistik mot Almtuna sedan tidigare. Så det gav oss en extra boost, sedan tycker jag vårt spel fungerar bättre mot allsvenskt motstånd, det är inte lika mycket tuta och köra.

Lagkamraten och trotjänaren Marcus Ericsson stod för det betryggande 4–1-målet i andra perioden. Ett minst sagt märkligt mål då pucken via en konstigt studs i plexiglaset gav honom öppet mål.

– Mackan känner till arenan bäst av alla, han visste det och siktade där, säger Fish med ett skratt.

– Skämt å sido, det var en konstigt studs och målvakten gick såklart till andra stolpen. Sedan damp den ner framför honom och han la in den.

”Förstår att det kan rinna över”

I samband med slutsignalen blev det stort tumult på isen då flera av spelarna rök ihop med varandra.

– Det såg ut som att det hände något innan slutsignalen. Det var en del gurgel och heta känslor. Men jag förstår hur de (Almtuna) känner och att det känns tungt för dem. Det kan rinna över på ett annat sätt än om det vore omgång 30. Men jag försökte säga till dem att det är en match till, att det kan bli avstängningar.

Almtuna och Kristianstad möts i en direkt avgörande match i den sista omgången där vinnaren spelar i hockeyallsvenskan nästa år.

– Båda lagen har allt i sina egna händer, jag önskar dem lycka till.

Hur känns det för egen del att ladda om inför den sista omgången mot Boden?

– Helt ärligt funderar jag på att köra med träklubba, skrattar Fish.

– Nej, men det känns otroligt skönt. Boden borta på förhand är ju en lurig match och att åka upp med pressen att vinna efter en lång resa dagen innan... det hade inte varit optimalt för något lag, så det känns otroligt skönt att kunna spela utan press och avsluta säsongen snyggt.

Sportbladet sänder den avgörande kvalmatchen mellan Almtuna och Kristianstad på söndag.