Så erövrade padeln Sverige

BÅSTAD. Allt började med en enkel hemmagjord bana av trä i lilla Grevie.

Nu har padeln erövrat Sverige och blivit kändisarnas favoritsport.

– Det här kunde jag aldrig drömma om, säger Thommy Andersson som tog sporten till Sverige.

Många tror att padeln i Sverige föddes i Båstad för ungefär tio år sedan.

Men det stämmer inte.

Sporten togs faktiskt hit för första gången redan 1998.

Mannen som gjorde det heter Thommy Andersson och när han snickrade ihop sin första bana av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie i Skåne hade han ingen aning om vad som en dag skulle hända.

– Jag hade upptäckt sporten nere i Marbella och blivit helt frälst. Jag såg en gammal man spela tillsammans med en liten pojke och de hade en riktigt rolig match mot två tjejer. Redan då förstod jag att det här var fantastiskt, säger han.

Vad tänker du nu när du ser vad som hänt med padeln i Sverige?

– Det är otroligt. Jag kämpade ju för att folk skulle upptäcka hur kul sporten är. Men den explosion vi ser nu kunde jag inte ens drömma om.

Tidpunkten var helt rätt

Redan 1999 upplevde Grevie en ytterst lokal liten boom. Ett 30-tal spelare körde på den hemmagjorda banan och Sverige skickade till och med fyra spelare till EM i Belgien samma år.

Men sedan var banan tvungen att monteras ner och det kom att dröja tio år innan en ny byggdes. Även denna gång av Thommy Andersson – och nu var platsen Båstad.

Sakta började sporten växa i Skåne. Malmö skaffade banor, likaså Helsingborg – men i flera år var padeln något som bara några få skåningar ägnade sig åt.

Så när kom den verkliga boomen?

Ska vi hitta en enda enskild händelse som var avgörande var det nog när tennisstjärnan Jonas Björkman och schlagerprofilen Måns Zelmerlöw tillsammans öppnade ett padelcenter i Stockholm 2014.

Tidpunkten var helt rätt, Björkman och Zelmerlöw kunde dessutom intressera både media och kändisar för sporten – och sedan har det liksom bara rullat på.

Padel blev snabbt en favoritsport för idrottskändisar.

Henrik Larsson,  Zlatan Ibrahimovic och Olov Mellberg var tre som snabbt förälskade sig i spelet.

I dag är det flera idrottsprofiler som rent av blivit delägare till padelcenters: Peter Forsberg,  Andreas Lilja, Andreas Isaksson och Marcus Rosenberg – bara för att nämna några.

Och demonproducenten Max Martin har sedan många år en egen bana i trädgården.

I dag vet ingen riktigt exakt ur många padelbanor det finns i Sverige, men det har onekligen hänt en hel del sedan Thommy Anderson snickrade ihop sin första bana 1998.

Zlatan Ibrahimovic är en av flera kändisar som investerat i padelcentrum.
Zlatan Ibrahimovic är en av flera kändisar som investerat i padelcentrum.

”Är häpnadsväckande”

Varje månad öppnar ett nytt fint padelcenter och vi närmar oss snabbt 500 banor. Och ingenting tyder på att boomen ska avta.

– Den ökning vi ser är häpnadsväckande. Det är nästan en fördubbling av antalet utövare varje år, säger Novy Karlsson som är ordförande för svenska padelförbundet.

Bara i Stockholm finns det snart tio riktigt stora padelcenters där ett av de största drivs av Zlatan Ibrahimovics.

Sverige ses i dag som det mest spännande padellandet i hela världen bakom giganterna Spanien och Argentina. Något som var en starkt bidragande orsak till att Båstad nu arrangerar World Padel Tour, padelns proffscirkus.

Sofia Arvidsson var länge vårt största namn inom tennisen på damsidan. I dag har hon blivit Sveriges överlägset bästa damspelare i padeln och i morgon gör hon debut på World Padel Tour.

– Jag satsar ju inte alls på samma sätt som inom tennisen, men padel är verkligen jättekul och det ska bli spännande att försöka mäta sig mot de bästa som finns, säger hon.

Thommy Andersson.
Thommy Andersson.

”Naturligtvis en dröm”

Ytterligare fem svenskar ställer upp i Båstad via wild cards. Men även om Sverige snabbt blir bättre är gapet till Spanien och Argentina ännu stort.

Calle Knutsson är den enda svensk som flyttat ner till Spanien för att göra en heltidssatsning i ett försök att nå världstoppen.

Han är uppväxt i Båstad och får under onsdagen kliva in på centercourten tillsammans med sin spanska partner Carlos Perez Cabeza.

– Det är naturligtvis en dröm. Båstads centercourt är helig mark för mig. Jag hoppas att det kommer mycket folk och tittar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln