Vägrar stå på pallen med skandalsimmaren

Av: Emil Eiman Roslund, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Maddie Meyer / Getty Images AsiaPac

GWANGJU/STOCKHOLM. Världsmästaren Sun Yang riskerar livstidsavstängning.

Då protesterade silvermedaljören och ärkerivalen Mack Horton.

– Hans handlingar talar högre än något jag någonsin kommer säga, säger australiensiska VM-tvåan.

Det var vid medaljutdelningen för 400 meter frisim i VM som de udda scenerna utspelade sig. Bronsmedaljören Marco De Tullio, Italien, och guldmedaljören Sun Yang ställde sig bredvid varandra på pallen för att stolt posera med medaljerna runt halsen.

Men duon fick inte sällskap av silvermedaljören Mack Horton som stannade kvar bredvid pallen. Detta i en protest mot skandalsimmaren och vinnaren Yang.

– Frustration är det jag känner, ni förstår kanske varför, säger Horton efteråt.

Förstörde blodprov med hammare

Horton hade sina skäl till missnöje. För fem år sedan stängdes Yang av i tre månader för dopning – och nu är han under utredning, detta eftersom kinesen och hans team tog sönder Yangs blodprov med hammare i fjol. Den drastiska handlingen ska, enligt Yang, ha varit nödvändig eftersom dopningsjägarna inte ska ha följt protokollet.

27-åringen, som nu vunnit tio VM-guld, kan stängas av på livstid. Men eftersom ärendet ska upp i Cas, idrottens skiljedomstol, i september var han tillåten att tävla i VM i sydkoreanska Gwanju.

Efter prisceremonin, när Sun Yang kliver in i den mixade zonen, är det som om någon kastar en lasso om den internationella pressen och drar hela skocken ditåt. I stöket och oredan skriks frågor till den storvuxne simmaren, frågor han besvarar fåordigt med ett blasé uttryck.

Ljudnivån stegrar. Armar med diktafoner och mobiler sträcks fram i hopp om att fånga några ord av den kontroversielle nationalidolen.

Svarar inte

Yang tappar snart intresset och tar fem steg åt sidan. Dricker vatten, gör en highfive med en rödklädd ledare. Hör reportrarna försöka flika in någon sista fråga om dopning eller australiensare eller hammare, men bemödar sig inte svara.

Själva finalen i 400 meter frisim vann Yang på tiden 3.42.44, trettiotre hundradelar före tvåan Horton.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN