Gottfridssons brandtal: ”Som några jävla as”

TOKYO. Handbollsherrarna är utslagna ur OS.

Då höll Jim Gottfridsson ett brandtal åt sina lagkamrater.

– De gör precis allt de kan, inte bara i 60 minuter på planen utan också på varenda jävla frukost, lunch och middag. De joggar ner och de tränar som några jävla as, säger landslagets fältherre.

För fem år sedan stod Jim Gottfridsson med tårar i ögonen i intervjuzonen i Rio-OS efter en tung, egen mästerskapsdebut och ett fiaskouttåg för laget redan i gruppspelet.

När Sverige hade åkt ut ur Tokyo-OS här i dag efter uddamålsförlust mot Spanien i kvartsfinalen blev han också känslosam – men på ett annat sätt där han betonade stoltheten över det svenska landslaget.

”Darrar inte knäna av oss”

Det var på Sportbladets fråga om förväntningarna utifrån inför OS, dit Sverige kom som VM-finalist för ett halvår sedan, blev för stora som Gottfridsson efter ett inledande svar föll ut i ett brandtal åt sina lagkamrater.

– Vi darrar inte knäna av oss för att folk pratar guld. Vi spelar i klubblag runt om i handbollsvärlden där man kräver prestationer en, eller oftast två, gånger i veckan. Det är något vi är vana vid. Sedan kanske inte prestationen alltid blir som man hoppats, säger 28-åringen.

”Gör allt i vår makt”

Han pekar ner mot korridoren och fortsätter:

– Men jag kan lova dig att varenda jävel som sitter i det omklädningsrummet gör precis allt de kan, inte bara i 60 minuter på planen utan också på varenda jävla frukost, lunch och middag. De joggar ner och de tränar som några jävla as.

– Vi gör allt vi kan för att göra varenda jävel stolt. Vi gör precis allt i vår makt för att det ska bli så bra som möjligt. Så det är klart att det är en tomhet och bitterhet nu, säger Gottfridsson.

Han och laget har känt ett stort stöd hemifrån.

– Det har vi alltid. Det finns alltid en massa positiva svenskar som skickar fina meddelanden på ett eller annat sätt. Man känner stöd från familj, vänner och alla svenska fans. All heder och kärlek till dem. Det är fantastiskt fint. De vet vad vi gör när vi åker bort från nära och kära och lägger allt det vi vill på det vi älskar. Det finns fantastiskt många fina människor i Sverige.

Jim Gottfridsson efter Sveriges uttåg ur handbolls-OS.
Jim Gottfridsson efter Sveriges uttåg ur handbolls-OS.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.