Förbundets tabell: Det är bästa världsrekordet i friidrott

Så högt måste Duplantis hoppa för att bräcka Bolt

Usain Bolt.
Usain Bolt.

Hur bra är Armand Duplantis mäktiga 6,18 i stavhopp?

Enligt Internationella friidrottsförbundets poängtabeller finns det åtta världsrekord som är bättre.

För att bräcka Usain Bolt måste Mondo hoppa över 6,32 meter.

Tabellerna där olika friidrottsgrenar kan jämföras mot varandra togs fram av ungraren Bojidar Spiriev och är sanktionerade av Internationella friidrottsförbundet. De uppdaterades senast 2017 och används bland annat för den officiella världsrankingen och för den inbördes rankingen av världens friidrottsgalor.

– Jag ger inte mycket för dem. Det verkar väldigt vetenskapligt och ser tjusigt ut, men de bygger på en enskild persons subjektiva val av formler och på grundfilosofin att i ett givet ögonblick är alla grenar lika bra, säger Lennart Julin, svensk expert och statistikorakel när det gäller friidrott.

– När man började ranka galorna efter den här tabellen ville plötsligt inga arrangörer ha manlig kula där statistiken var dominerad av gamla dopningsresultat. Samtidigt ville alla plötsligt ha kvinnligt tresteg som var en ny gren och kunde trissa upp poängtalet.

Tjecken bäst enligt tabellen

Lennart Julin anser att tabellen kan bli missvisande eftersom förhållandet mellan prestation och resultat inte är likvärdiga för alla grenar.

– Hopp och kast är egentligen en funktion av hastigheten i kvadrat, men löpningen har ett linjärt förhållande och resultatet, alltså tiden, dessutom är lägre ju bättre det är, säger han.

Vilket är då det bästa världsrekordet enligt förbundets poängtabeller?

Vinnaren är solklar: Tjecken Jan Zeleznys 98,48 meter i spjut ger 1 365 poäng enligt tabellen.

Usain Bolts 9,58 på 100 meter är tvåa på listan med 1 356 poäng.

Armand Duplantis 6,18 meter i stavhopp rankas som det nionde bästa världsrekordet med 1 317 poäng.

För att få samma poäng som Zelezny och Bolt skulle Mondo behöva hoppa 6,35 respektive 6,32 meter.

I fallet med Bolt anser Lennart Juhlin trots allt att beräkningen är rimlig.

– Ja, det är någonstans där det ligger. Kring 6,25 och lite till. 100 meter är den gren som har högst status och som flest provar på. 9,58 är ett ganska särklassigt världsrekord. Bolt var en talang av den typ som dyker upp vart hundrade år.

Jan Zelezny.
Jan Zelezny.

Bolt bäst enligt experten

Lennart Julin tycker inte att Zeleznys rekord är i samma liga som Bolts, bland annat eftersom det i spjut finns ett större inslag av slump med exempelvis vindar som när de är optimala kan ha stor påverkan på resultatet.

– Jag håller Bolts världsrekord som bäst när man väger in konkurrensen och utsattheten.

Han köper dock jämförelsen mellan 100 meter och stavhopp:

– Det är meningsfullt att ställa Mondos stavhopp mot Bolts sprinterlöpning därför att det inte har skett något paradigmskifte när det gäller premisserna.

Lennart Julin ser det inte som omöjligt att Armand Duplantis kan nå höjder kring 6.30.

– Vi har ju sett honom lufta 6,18. Då hade han stor marginal och hade med lite tur kunnat hoppa en decimeter högre.

Det finns dock gränser, enligt Julin. Ingen kommer någonsin att hoppa 6,50 meter i stav, säger han:

– Då behöver man en stav som är kring 5,50 meter lång. Ingen kan springa med en sådan stav och få upp den hastighet som krävs för att kunna böja den. Mondos stav i dag är 5,20 meter.

Kan inte värdera norrmannen

Norske Karsten Warholms världsrekord på 400 meter häck (45,94 sekunder) från OS i Tokyo 2021 rankas lite bättre än Duplantis. För att få samma poäng måste Mondo hoppa 6,26.

Lennart Julin säger att han har svårare att ställa dessa resultat mot varandra:

– Jag kan inte riktigt värdera de nya skornas betydelse för Warholms resultat. Det var en fantastisk prestation och det är ingen tvekan om att han är bland de bästa i världen någonsin. Redan med de gamla skorna var han uppe och nosade på Edwin Moses och Kevin Youngs tider.

– Men tabellen är ju gjort utan att väga in effekten av de nya skorna. Det gäller fler löpgrenar och vi vet inte var de nya referensramarna kommer att hamna.

Kan det bli med nya skorna som med de gamla simdräkterna? Alltså att man måste skrota dem?

– Ja, jag skulle gärna se det. Det finns trots allt ett värde att kunna jämföra över tid. Jesse Owens 8.13 från 1935 kan vi relatera till när vi ser Tobias Montler i dag.

Duplantis under OS i Tokyo.
Duplantis under OS i Tokyo.
Högst rankade världsrekordet på damsidan, signerat Gabriele Reinsch.
Högst rankade världsrekordet på damsidan, signerat Gabriele Reinsch.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.