Svenskarna på väg mot andra OS-silvret i segling

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tvåa i 470 inför avslutningen

Två OS-silver i segling?

Det är fullt möjligt, sedan den svenska 470-besättningen bestående av Anton Dahlberg och Fredrik Bergström bland annat segrat i den sista delseglingen.

Duon har ett starkt medaljläge inför avgörandet på onsdag.

Uppdatering: Svenskarna slutade tvåa i medaljracet och säkrade OS-silvret.

Dahlberg och Bergström – regerande världsmästare i tvåmansjollen 470 och sexa i grenen på OS i Rio – är på god väg att upprepa Josefin Olssons bragd och bärga hem ännu ett OS-silver i segling till Sverige.

De tio delseglingarna är gjorda – och den svenska herrbesättningen avslutade starkt med en delseger (sin tredje totalt). De klättrar med det resultatet till en andraplats i sammandraget och har därmed förstärkt sitt medaljläge inför morgondagens medaljrace, dit de tio besättningarna med bäst poäng går vidare för att slåss om OS-medaljerna.

Ingen kamp om guldet

Det blir dock ingen kamp om guldet.

Den australienska duon Mathew Belcher och Will Ryan, som har toppat totalställningen sedan tidigt, gjorde sin allra sämsta segling i hela mästerskapet i race 10 där de blev åttonde men de är ändå garanterade guldet, på grund av sina ointagligt låga poäng. De kan till och med komma sist och ända ta guld – så vida besättningen inte drar på sig osannolika straffpoäng.

Poängmässigt ligger Dahlberg och Bergström tvåa – goda för silvret – inför avgörandet, med fyra poängs marginal ned till trean i form av den spanska besättningen Jordi Xammer och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz.

Svenskarna har marginal

I den avgörande medaljseglingen tävlar besättningarna om dubbla poäng – men ju lägre poäng desto bättre. En förstaplats ger två poäng, medan en andraplats ger fyra poäng och så vidare.

Det innebär att om Dahlberg och Bergström, som har fyra poängs marginal, blir tvåa som sämst imorgon så är silvret garanterat även om spanjorerna kommer först.

Medaljracet för herrarnas 470 drar igång vid 7.30 svensk tid under onsdagen.

För Lovisa Karlsson och Olivia Bergström på damsidan är seglingen nu över. De gick inte vidare till medaljracet efter att ha placerat sig på 14:e plats av 21.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.