02:orna är svensk damhandbolls nya gyllene generation

Nu tar de över landslaget

Publicerad 2023-03-03

02:orna har varit en av svensk damhandbolls mest framgångsrika årgångar som ungdomsspelare.

Nu tar de plats i a-landslaget.

– Vi hade många spelare som lätt kan ta det stora klivet, säger Charité Mumbongo inför helgens dubbellandskamp mot Frankrike.

På herrsidan i svensk handboll har det snackats om 64:orna, 82:orna och 00:orna (och 92:orna nu senast under VM) som de gyllene generationerna.

På damsidan har 92/93:orna varit ”nummer ett” med dubbla UVM-guld och spelare som Linn Blohm, Anna Lagerquist, Carin Strömberg och Loui Sand.

Nu tar en ny, gyllene generation börjat ta plats i damlandslaget: 02:orna.

Tre var med i EM

Den här kullen gick till minst semifinal i alla sina tre ungdomsmästerskap och tog silver i U17-EM 2019.

– Det handlar om att polera de diamanter vi har, sa Tomas Axnér till Sportbladet efter femteplatsen i VM 2021.

Han tittade då fram mot OS 2024 då hans svenska landslag ska vara som bäst och nämnde dottern Tyra Axnér, Nina Koppang och Charité Mumbongo bland 02:orna.

Ett år senare spelade både Axnér och Koppang EM (i december i fjol). Dessutom kallades Clara Petersson Bergsten, också hon från det gamla 02-landslaget, in under EM.

När Sverige möter Frankrike i två träningslandskamper på bortaplan i kväll och på söndag hittar vi fyra spelare födda 2002: Koppang, Axnér, Mumbongo och Jennifer Johansson. Den sistnämnda debuterade i landslaget i höstas med ett kort framträdande.

– Det är fyra spelare som har varit framträdande i det landslaget och som har lite olika kvaliteter. Charité har fina defensiva egenskaper, som är ganska unikt för att vara så ung. Jennifer är en jätteduktig kantspelare med fin skottprocent i SHE. Det ska bli kul att ge henne mer speltid här. Koppang och Tyra har otroligt fina spetskvaliteter i explosivitet och skott. Det är en spännande kvartett, säger förbundskapten Tomas Axnér till landslagets hemsida.

Tomas Axnér

”Jätteroligt och jättespännande”

Sportbladet har pratat med Mumbongo, som i flera år betraktats som en spännande spelare för framtidens landslag. Nu är framtiden här sedan vänsternian kallats in dagen före samlingen som ersättare till skadade Kristin Thorleifsdottir.

Mumbongo debuterade i landslaget i april i fjol i sista EM-kvalmatchen tillsammans med Axnér och Petersson Bergsten sedan Sverige säkrat platsen och låtit några stjärnor vila.

– Jätteroligt och jättespännande när man nu är med på hela samlingen, säger Mumbongo.

Är ni en ny, gyllene generation i svensk handboll?

– (Skratt) Vi hade i alla fall ett väldigt duktigt ungdomslandslag med många spelare som lätt kan ta det stora klivet. Det är såklart en trygghet nu att det finns spelare här som man spelat med i u-landslaget.

Vilka skulle du säga är dina styrkor och svagheter?

– Jag är en stark och explosiv halvdistansspelare med fina defensiva egenskaper. Sedan vill jag utveckla mitt skytte.

Hon lämnade Kungälv redan som 19-åring, efter bara två år i SHE, för att bli proffs i Frankrike. Efter en säsong i Fleury Loiret flyttade Mumbongo i somras till danska Viborg där hon fått en fin utveckling.

02-generationen

Tyra Axnér, Nykøbing Falster (Danmark)

Storskytten på vänsternio fick sitt internationella genombrott i EM i december.

Nina Koppang, Sävehof (Sverige)

Högernian debuterade i landslaget först av 02:orna, i april 2021. Efter sjukdomar och skador mästerskapdebuterade hon i EM senast.

Charité Mumbongo, Viborg (Danmark)

Vänsternia som hade gjort en enstaka landskamp (i april i fjol) när hon kallades in till den här samlingen som ersättare för Kristin Thorleifsdottir.

Jennifer Johansson, Skuru (Sverige)

Vänstersexan debuterade i en träningslandskamp i oktober och har sedan dess inte varit med i Blågult, fram till den här samlingen.

Clara Petersson Bergsten, Skuru (Sverige)

Högersexa som debuterade i Blågult i april i fjol ihop med flera andra 02:or. Var med i EM efter att kallats in som reserv under turneringen. Får stå tillbaka nu för comebackande och rutinerade Mathilda Lundström.

Thea Blomst, Sävehof (Sverige)

Mittsexan gjorde, liksom flera andra 02:or, sin första landskamp i april i fjol i sista EM-kvalmatchen sedan Sverige säkrat sin plats. Har inte varit med mer sedan dess.

Följ ämnen i artikeln