Sebastian Samuelsson upprörd över att ryska idrottare tillåts i OS

IOK har beslutat att idrottare från Ryssland och Belarus ska få tävla i OS 2024 och 2026.

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson har länge varit engagerad för att de ska uteslutas från internationella tävlingar.

– Idrotten måste ta sitt ansvar, nu väljer man öppna upp idrotten igen som om ingenting hade hänt, säger han.

Internationella olympiska kommittén vill att sanktionerna mot Ryssland och Belarus kvarstår, men att de enskilda idrottarna får delta på OS under neutral flagg.

Något som får många inom idrotten och i övrigt samhället att reagera starkt.

– Jag är inte speciellt förvånad, men jag tycker att det är helt fel beslut att ta. De blev avstängda för snart ett år sedan och ingenting i kriget har ändrats på något sätt. Det är så tråkigt, jag blir bestört. Jag är en av dem som tycker att Ryssland borde ha varit avstängt långt tidigare på grund av den dopningsproblematik de har haft. Då har man inte lyckats vara hård och det har man inte lyckats med nu heller, säger Sebastian Samuelsson.

”Ingen solidaritet mot Ukraina”

Själv var han så sent som i förra veckan medverkande i digitala samtal med IOK i sin roll inom IBU:s aktiva kommitté.

Sebastian Samuelsson.
Sebastian Samuelsson.

– De tryckte ganska tydligt på att de ville få tillbaka de ryska och belarusiska idrottarna. Jag tycker inte att det visar någon solidaritet med Ukraina. Ett argument vi har haft inom IBU:s aktiva kommitté är den olympiska freden. Den har brutits tre gånger – 2008, 2014 och 2022. Alla gånger av Ryssland. Har man ingen konsekvens för att bryta mot det här, då behöver vi inte ha en olympisk fred. Då blir den verkningslös, säger Sebastian Samuelsson.

”Det är förfärligt”

Den var den 24 februari efter OS i Peking förra året som Ryssland invaderade Ukraina.

– Från IOK:s sida låter det som att man vill vara tuff och införa sanktioner, men att inte låta dem delta på idrottsarenorna klarar de inte av att genomföra. Jag är väldigt nyfiken på varför man hela tiden väljer att öppna upp och förlåta och ta tillbaka. Vi har ett krig som pågår i Europa just nu, jag tycker att det är förfärligt att IOK inte kan vara tuffare. Det är viktiga frågor och idrotten måste ta sitt ansvar. Vi måste ha våra ekonomiska sanktioner och på många andra plan för att visa vår solidaritet med Ukraina och i slutändan försöka få kriget att ta slut, säger Sebastian Samuelsson.

”Gör verkligen bort sig”

Internationella skidskytteförbundet har meddelat att deras bojkott mot ryska och belarusiska åkare står fast: ”IBU har tagit ett väldigt tydligt beslut att inte tillåta några ryska eller belarusiska utövare på våra internationella event innan förhållandena som den rättslösa ryska invasionen av Ukraina har skapat. Sett till den nuvarande situationen i Ukraina gäller fortfarande vårt beslut och tiden är inte här för att omvärdera det.”

– Jag känner mig trygg med att vi inte godkänner några skidskyttar som läget är just nu. Sedan är det klart att om kriget fortsätter i många år så måste vi förr eller senare ha den här diskussionen, men jag tycker att det är alldeles för tidigt att ta den nu. Det skulle vara otroligt jobbigt för ukrainska åkare att ställas mot tävlande från det land som invaderat deras eget, säger Sebastian Samuelsson.

Ryska hockeylaget tog guld i OS 2018.
Ryska hockeylaget tog guld i OS 2018.

Skidskytte-VM 2023: Alla tävlingar och tv-tider


Han är tudelad för var IOK:s beslut kommer att få för effekt.

– Idrotten har varit stark och tydlig, jag har varit väldig glad över besluten där i stort sett alla stängde av Ryssland och Belarus. Nu kommer det att bli svårare. Jag tror att man verkligen gör bort sig, säger Sebastian Samuelsson.

Kan skapa större konflikt

Samtidigt är han inne på att den allmänna opinionen kan vända det.

– Åtminstone i Europa tror jag att det här kommer att vara ett fruktansvärt impopulärt beslut, framför allt hos publiken. Jag tror att det ändå kommer att vara väldigt svårt att genomföra det här. Risken vi ser är att länder, idrotter och idrottare kommer att bojkotta. Jag tror det här riskerar att späda på en konflikt inom den globala idrotten. Jag har ingen bra känsla kring det, säger Sebastian Samuelsson.

Kritisk till ”Pillan”

Den tidigare alpina stjärnan Pernilla Wiberg, som är vice ordförande i World Olympians Association, har däremot varit positiv till IOK:s beslut: ”Jag kommer alltid att stå upp för idrottarna och deras rättigheter. Politik och idrott ska alltid hållas isär. FN kritiserade IOK och deras beslut i februari. Neutral flagg och inga nationalsånger gör att idrotten är större än landgränser och kan bidra till fred i världen.”

Pernilla Wiberg.
Pernilla Wiberg.

– Hon får självklart tycka precis vad hon vill, men för mig är det naivt att säga att idrott och politik inte hör ihop. Det hör ihop, det är därför vi har fotbolls-VM i Qatar, vinter-OS i Sotji och fotbolls-VM i Ryssland. Man använder ju det här som propaganda, säger Sebastian Samuelsson.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har varit kritiska till beslutet, men det är inte aktuellt att bojkotta kommande OS-tävlingar.

– Jag hoppas verkligen att vi inte hamnar där med några bojkotter. Det bästa skulle vara om kriget tog slut, helst i dag. Då skulle vi inte ha de här problemen, säger Sebastian Samuelsson.

Medhåll av Kalla

Den tidigare längdstjärnan Charlotte Kalla är inne på samma linje som honom.

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

– Det känns jättemärkligt. Nej, det känns inte rätt. Det är så obegripligt, med allt som har pågått i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Man måste ju ha uthållighet där och göra det kännbart från alla håll i samhället, att det här inte är okej. Det gäller att vara konsekvent och det är synd att de har fattat det här beslutet, säger Charlotte Kalla.

Asiens olympiska råd, OCA, har efter IOK:s beslut gått ut med att de inte kommer att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att delta på asiatiska sommarspelen i höst.

Sommar-OS 2024 arrangeras i Paris och vinter-OS 2026 hålls i Milan och Cortina.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.