Klart: Svensk med och bildar utbrytarförbund

Publicerad 2023-04-13

Per-Axel Sjöholm.

Nu är det beslutat.

Boxningsledare över hela världen, bland annat svensken Per-Axel Sjöholm, bryter sig ur Internationella boxningsförbundet Iba och bildar ett nytt förbund – World Boxing.

Allt för att rädda kvar sporten i OS.

– Det här var den sista utvägen efter att ha blivit misshandlade i flera års tid, säger Sjöholm till Sportbladet.

Iba, som tidigare hette Aiba, fick inte organisera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo 2021 och får heller inte stå bakom kval och tävlingarna i Paris 2024.

Detta på grund av misskötsel av förbundet, dess finanser och återkommande domar- och ledarskandaler i tävlingar och mästerskap.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tagit bort boxningen från OS-programmet i Los Angeles 2028.

När en västlig allians försökte ta kontroll över Iba i fjol uteslöts kandidaterna till ordförande- och styrelseposter, bland annat ordförandekandidaten Boris van der Vorst, Nederländerna, och den svenske styrelsekandidaten Per-Axel Sjöholm. Och trots att Internationella skiljedomstol Cas gav västalliansen rätt, blev det aldrig något nytt ordförandeval i Iba.

”Blivit misshandlade”

Det blev droppen som fick bägaren att rinna över och en sammanslutning av ett antal västländers boxningsledare, Common Cause Alliance (CCA), inledde planerna på att bilda ett nytt förbund – för att kunna förmå IOK att låta boxningen vara kvar på OS-programmet framöver.

På torsdagen presenterades det nya förbundet World Boxing, som Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm varit med och bildat.

Svenske Adam Chartoi mot Franscisco Daniel Veron i OS i Tokyo 2021.

– Det här var den sista utvägen. Det ideala är naturligtvis att det finns ett förbund, ingen tvekan om det. Men när man har försökt så mycket som vi har gjort och bara blivit ignorerade och, ja, misshandlade bildligt talat, så fanns det ingen annan utväg än att göra så här, säger Sjöholm till Sportbladet.

Vill tillbaka in i OS

World Boxing ska baseras i Schweiz och ha en styrelse med både ledare och aktiva. De två aktivas platser tas av brittiskan Lauren Price, OS-guldmedaljör i Tokyo 2021 och den amerikanske OS-silvermedaljören Richard Torrez.

Förhoppningen är att erkännas av IOK och bli en del av OS igen.

Och det räknar ni med att kunna bli även om ni inte välkomnar ryssar?

– Så länge kriget pågår kommer vi inte göra det. Men det här handlar om så oerhört mycket mer än bara det. Vad gäller Iba och deras styre så handlar det om korruption, brist på transparens och demokrati. Och det handlar också om boxarnas möjlighet att få rättvisa bedömningar. Vi anser inte att de har fått det inom Iba. Där är korruptionen så stor att vi nästan vet vilka boxare som kommer vinna innan turneringen ens börjat, och så ska det självklart inte vara, säger Per-Axel Sjöholm.

Sverige är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, för att rädda kvar sporten på OS-programmet. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln