Historisk lettisk seger – efter regnavbrott

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / TT

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Kort summering av tisdagens kvartsfinaler i Franska öppna:

Regn.

Regn.

Uppehåll och skräll av Ostapenko.

Regn.

I fjol ställde arrangörerna av Franska öppna för första gången på 16 år in en hel tävlingsdag på grund av regn. Tisdag 6 juni 2017 var vädret snudd på lika problematiskt.

Båda herrarnas kvartsfinaler – Rafael Nadal mot Pablo Carreno Busta och Novak Djokovic mot Dominic Thiem – sköts upp till onsdagen. Damernas kvartar stördes också av nederbörd som krävde pauser, men under de torra perioderna gick tresetarna att genomföra.

Tappade allt efter avbrottet

I den ena slog schweiziskan Timea Bacsinszky ut Kristina Mladenovic med 6–4, 6–4. I den andra ställdes den lettiska tonåringen Jelena Ostapenko mot förra världsettan Caroline Wozniacki.

Wozniacki, i dag tolva i världen, var trots 0–3 i inbördes möten favorit. Danskan vann första setet med 6–4 men förlorade andra med 6–2. I avgörandet ledde hon med 2–1 när himlen öppnade sig igen.

Uppehållet gjorde 19-åringen Ostapenko, rankad 47:a i världen, extremt gott. När det slutade regna klev hon ut på banan, vann fem raka game, tog hem matchen och blev den första kvinnan från Lettland att gå till en semifinal i en grand slam.

Båda fyller år på torsdag

– Jag är väldigt glad. Jag kan inte tro att det är sant, säger Jelena Ostapenko till turneringens hemsida och blickar fram mot torsdagens semifinal som sammanfaller med hennes 20-årsdag.

– Det blir verkligen kul att spela här på min födelsedag. Jag hoppas att jag kan njuta av det.

Jelena Ostapenko väntar fortfarande på sin första seger på WTA-touren, men kan inte hoppas på någon minsta sorts födelsedagsfördel gentemot Timea Bacsinszky – för 28-åringen fyller också år just på torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM