”En av de värsta krascherna jag sett”

Publicerad 2017-05-21

Indy 500 skakas av en fruktansvärd olycka.

– Det är en av de värsta krascherna jag någonsin har sett här, säger Ed Carpentier.

Men Sebastien Bourdais överlevde den hemska kraschen.

Kvalet till klassikern Indy 500 inleddes i Indianapolis, USA; natten till söndag. Den förre F1-föraren Bourdais körde på sitt tredje kvalvarv när olyckan inträffade. Han tappade bakändan på bilen i kurvan 2, försökte korrigera sitt misstag och då hittade bilen greppet igen och körde in i säkerhetsbarriären. Eldslågor slog ur bilen medan bilen voltade.

– Jag är enormt  chockad, säger kollegan som var snabbast i kvalet Ed Carpentier enligt motorsporttotal.

– Jag stod i depån när jag såg det. Det är en av de värsta krascherna jag någonsin sett med  en bil här. När jag såg att han klarade av att räta upp bilen och körde rakt fram så insåg jag att det skulle bli en fruktansvärd smäll. De var skönt att se att han kunde röra på sig och vi hoppas att vi snart kan få goda nyheter.

”Svårt skadad, men inte livshotande”

Räddningstjänsten var snabbt på plats och förde 38-åringen till Indianas universitetssjukhus.

– Hos oss är Sebastian i goda händer, vi väntar på att han ska tillfriskna, säger Indycars chefsläkare Geoffrey Billows.
Sebastien Bourdais har hela tiden varit vid medvetande, men han har flera frakturer på bäckenet och höften. Han är svårt, men inte livshotande,

skadad.

– Operationen gick bra, det var fantastska nyheter, säger teamchefen Dale Coyne.

– Men läkaren berättade också att Sebastien kommer att gå med kryckor i mellan sex och åtta veckor, först därefter kan han börja sin rehabilitering. Det betyder att säsongen är över för hans del.

Indy 500 avgörs nästa söndag, men kvalet fortsätter redan i dag söndag med ”Pole Day”. Då får de nio förare som var snabbast i natt gör upp om pole position, en av dem är F1-föraren Fernando Alonso som var sjua i det inledande kvalet. Han har valt bort Monacos GP för det klassiska loppet i Indianapolis.

Följ ämnen i artikeln