Mejla

Johanna Frändén

Totti har nått slutstationen

I kväll gör eleganten sin sista match – men avskedet blev inte som det borde

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alessandro Di Meo / TT / NTB Scanpix

ROM. Juventus har vunnit ligan, Napoli flämtar i nacken och ­dagens match mot Genoa kan bli helt avgörande för Romas kommande Europaäventyr.

Tror ni på riktigt att någon i Rom bryr sig?

I dag springer Francesco Totti, 40, in på Stadio Olimpico för sista gången och en halv stad och ett helt land ska ta farväl av en ikon som inte kommer i ny upplaga.

Det är en smällvarm lördag i ett provocerande försommarvackert Rom. Italienarna sover middag och på uteserveringarna runt kyrkan Santa Maria Maggiore äter rödbrända turister en alldeles för sen lunch. Ett högljutt demonstrationståg mot privatiseringen av flygbolaget Allitalia tuffar förbi och stoppar all framkomlighet med bil. Det är med andra ord en helt vanlig dag i den eviga staden. På många sätt den sista i sitt slag.

– Totti kommer spela en stor del av matchen, säger Luciano Spalletti dagen före Roma–Genoa.

Det var först i veckan som Roms siste kejsare själv bekräftade att matchen blir hans sista. Klubbens nye sportchef, Sevilla-oraklet Monchi, deklarerade helt nyligen att slutet var nära och att serie A-publiken – och Totti själv – inte fick chansen att ta avsked runtom på Italiens arenor i år kan verka som en ohederlig jättemiss. Men Roma är också en klubb som ­nästan undantagslöst fuckar upp när det alternativet finns.

Hyllad – av Lazio

Den gångna säsongen har han suttit fastfrusen på bänken och emellanåt har det känts som att Francesco Totti – som hedrades med en banderoll av Lazios ultras förra helgen – är älskad av alla utom sin egen tränare och klubbledning. Fem minuters inhopp här och där har inte kunnat skyla över det faktum av det knarrat ordentligt i vår.

– Francesco Totti är den störste spelare jag sett, slog Diego Maradona, den kanske störste av dem alla, fast i veckan. Låt vara att Maradonas smak i ämnet är originell – han har klassat brassen Marcelo som världens näst bästa fotbollsspelare 2011 doch tagit ut den då 36-årige Martin Palermo i Argentinas VM-trupp 2010 – men den här gången var det inte svårt att förstå honom.

Francesco Totti besvarade komplimangen med ett ödmjukt ”nu kan jag sluta spela fotboll”. Ofrivilligt roligt eller genomtänkt fyndigt är svårt att säga (låt oss konstatera att det förra är mer troligt än det senare) men hur man än vrider och vänder på det är det just det han ska göra i dag, i alla fall i Roma-tröjan.

En viktig match för Roma

Veckan fram till dagens farväl har kantats av mer eller mindre ostiga hyllningar till serie A:s ­åldrande elegant. Gazzetta dello sport, som har en tendens att ­behandla klubbarna söder om Milano ganska styvmoderligt, har dubbat dagen till ”Tottiday” och öppnat ett forum på sajten där läsarna kan skicka sina hälsningar till Francesco Totti, och tv-kanalen Rai sänder reportaget Il Divo – Den gudomlige, ­efter lunchnyheterna. Vid Colosseum har supportrar hängt upp upp en parafras på ­Michelangelos berömda fresk i Sixtinska kapellet, där Francesco Tottis finger rör vid Gud.

Det är lätt att glömma att det ska spelas 90 minuters fotboll på Olimpico i dag, men det ska det (tydligen) och de är inte bara en transportsträcka för att få hissa stadens son. För att vara säkra på andraplatsen i tabellen, och därmed en direktplats till Champions League nästa år, måste Roma ­vinna säsongens sista match. Det är Oscar Hiljemarks Genoa som fått den otacksamma uppgiften att förstöra festen och här kan vi ­bara hoppas på lite allmän spelförståelse från gänget från Ligurien. Det är väl inte hela världen om Roma skulle tvingas kvala till Champions League, men förstör de firandet av serie A:s sista gentleman kommer hämnden förmodligen att serveras kall i ett senare skede.

Foto: TT

Francesco Tottis spelarkarriär har spänt över tre påvar och sex borgmästare i Rom. Han har gjort 785 matcher och 307 mål på 24 säsonger i Roma-tröjan och trots tre hisnande sifferkombinationer kan ingen av dem förklara hans unika position i italiensk fotboll.

Hoppats på lyckligt slut

Hans försvinnande få klubb­titlar – en scudetto och ett par segrar i Coppa Italia – kommer aldrig att leta sig in på några rekord­listor. I ljuset av det kan årets andraplats i serie A förstås ses som tråkig diskbänksrealism. Både klubbens amerikanska ägare och Goal-läsare runt om i världen hade hoppats att Totti och Roma skulle få ett ­äkta happy end.

Vaffanculo, säger jag. Att ett av fotbollens största genier valt att tillbringa en halv livstid i en klubb som nästan alltid snubblar på mållinjen är ju det stora i den här berättelsen. Till och med när den nästan är över.

Det är den strax före klockan 20 i kväll. Detta är slutstationen, Tottis egna Stazione Termini, innan han blir sportchef eller kanske testar vingarna i MLS.

I morgon har fotbollsvärlden blivit en sämre plats, men i dag firar vi Tottiday i Rom.

avJohanna Frändén

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A

AS Roma

Formel 1