Jättehopp i galen trestegsduell

Foto: TT
Christian Taylor.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

EUGENE. Tänk dig att hoppa 18,05 i tresteg.

Tänk dig sedan att göra det och inte vinna.

Det var vad som hände Will Claye i dag på Diamond League när Christian Taylor vann en otrolig duell med 18,11.

– Det är vår mentalitet, vi pushar varandra hela tiden, säger Taylor om duellen med sin vän.

Det var inte bara på stavansatsen det utspelade sig högklassig hoppning vid Diamond League-tävlingarna i Eugene.

Tresteget bjöd på en amerikansk duell utan motstycke. OS och VM-mästaren Christian Taylor trodde nog att han vunnit redan när han hoppade 17,82 i första omgången. Men vännen och mångåriga konkurrenten Will Claye svarade med ett lika långt hopp i fjärde omgången som räckte till att passera på bättre andrahopp.

Nära världsrekordet

Han ledde tävlingen i en minut.

Sen flög Christian Taylor hela 18,11, det längsta hoppet någonsin på amerikansk mark och bara 18 centimeter från Jonathan Edwards världsrekord.

Will Claye försökte svara – och lyckades så när.

I femte kom hans livs första 18-metershopp när amerikanen landade på 18,05. Det längsta hoppet som någonsin räckt till en andraplats.

Inför sista låg det ett världsrekordförsök i luften. Hela Hayward Field tystnade.

”Världsrekordet finns där”

– När jag såg 18,11 tänkte jag att det kanske händer idag. Och i sista hoppet, wow, det var så tyst att jag fick gåshud. Jag var inte beredd på det. Jag har aldrig känt så, hela stadion var tyst och handklappen som kom sedan var som ett och samma hjärtslag. Jag tappade rytmen totalt, säger Taylor.

– Men nu har jag lärt mig, det kan bli samma i London att allt fokus är på mig. Då måste jag ta tillvara på ögonblicket och inte slösa bort det.

Om du kan göra det, hur mycket längre kan du hoppa?

– Förhoppningsvis 18,29+. Jag vet att det finns där och det är den enda anledningen till att jag är här nu. Jag tror på det, jag måste bara vänta på mitt ögonblick, säger Taylor.

ARTIKELN HANDLAR OM