Världsstjärnornas hyllningar till ”Mondo”

avErik Karlsson

Foto: CMORE
Armand Duplantis imponerade i sin första Diamond League-tävling

EUGENE. ”Mondo” Duplantis slutade fyra i sin Diamond League-debut efter att ha lett tävlingen halvvägs.

Och världsstjärnorna radade upp hyllningar till sin nya konkurrent efteråt.

– Vi svettades lite där borta allihop, säger vinnaren Sam Kendricks.

Det var idel ädel stavhoppsadel på plats i Eugene. De fyra bästa från OS förra året, de två senaste världsmästarna och ytterligare en handfull meriterade topphoppare.

Och en svensk 17-åring med världsårsbästat på sin sida.

Länge såg det också ut som att ”Mondo” Duplantis skulle kunna utmana om segern. Men efter att ha lett tävlingen över 5,71 vände det snabbt på 5,81 och han slutade fyra bakom Sam Kendricks, Renaud Lavillenie och polacken Piotr Lisek.

”Vet hur besviken han var”

Men även om Duplantis var frustrerad strömmade hyllningarna från motståndarna in efteråt.

– Hoppa 5,71 och sluta fyra på Diamond League som junior, det är helt galet. Han lär sig nya saker hela tiden, säger världsrekordhållaren Renaud Lavillenie som var först fram till Duplantis efter att han rivit ut sig.

– Jag sa bara grattis. Jag vet hur besviken han var men det var första gången så han ska inte vara ledsen. Många har gjort mycket sämre än så.

Han besegrade bland annat regerande världsmästaren Shawn Barber – som var imponerad av sin nya konkurrent.

– Han gör det väldigt bra. Jag är väldigt spänd på hans framtid, jag tror han kommer göra stora saker för sporten, säger han och räknar med en tuff batalj på VM.

”Det var enda tecknet på nerver”

Men mest imponerad av alla var slutsegraren, OS-trean, Sam Kendricks.

– Oh my gosh, killen kommer hit och klarar de tre första höjderna i första försöket på ett höjningsschema som är brantare än vad man ser till och med på OS. Han satte press på alla medtävlare där!

– På 5,81 fick han tiden lite emot sig, när jag Lisek och Renaud klarade i första fick han hoppa nästan själv, det gjorde det svårare tror jag. Men killen kliver in och klarar sin tre första hopp i en Nike-uniform. Han är redan ett proffs, skrattar Kendricks som menar att det egentligen bara var en sak som avslöjade att han var en nykomling:

– Han var lugn som en filbunke där inne, jag tror han har övat framför spegeln. Nej men skämt åsido. Vi skojade där inne och han hade roligt, men han letade länge efter vattnet ända till jag pekade och sa att det ligger i lådan därborta – märkt vatten. Det var enda tecknet på nerver, annars var han ett proffs rakt igenom, säger Sam Kendricks.  

ARTIKELN HANDLAR OM