Vann världens längsta skidlopp med två sekunder

”Helt absurt”

1 av 2 | Foto: Adam Klingeteg/Nordenskiöldsloppet
Andreas Nygaard spurtar hem herrklassen.
SPORTBLADET

De stakade sig igenom 22 mil och världens längsta skidlopp.

Ändå tvingades de norska träningskamraterna Andreas Nygaard och Øyvind Moen Fjeld spurta om segern – efter 11 timmar och 48 minuter.

Svenskan Nina Lintzén kunde segerjubla på damsidan.

Nordenskiöldsloppet arrangerades först år 1884, men låg länge nere. Några kortare varianter arrangerades på 80-talet och ifjol kördes loppet över 20 mil.

Under påskafton gjorde vad arrangörerna kallar världens längsta skidlopp comeback i sin originalsträcka över hela 22 mil. Åkarna stakade från Jokkmokk till Kvikkjokk – och så tillbaka igen.

”Absurt och rått”

Ändå var det så jämnt att de norska träningskamraterna Andreas Nygaard och Øyvind Moen Fjeld tvingades spurta om segern på herrsidan.

Nygaard vann till slut med ynka två sekunder.

– Det är helt absurt och rått att gå 22 mil på skidor. Detta är det sjukaste jag gjort, säger Nygaard.

– Jag vet att jag har den bästa spurten av oss två och vi känner varandra väl efter de tusentals träningstimmar som vi gjort tillsammans. Det känns väldigt bra att vinna, säger han till norska TV2.

Nygaard korsade mållinjen efter 11 timmar, 48 minuter och 7 sekunder.

– Taktiken var att ta det ganska lugnt i starten och bara hänga med. Jag hade inga bekymmer i början men var ganska sliten efter 120 kilometer. Jag fokuserade på att dricka och äta så att jag hade tillräckligt med energi till hela loppet.

Svensk segrare

Även Nina Lintzén var bäst av alla. Svenskan, som till vardags snöforskar vid Luleås universitet, klättrade därmed två placeringar jämfört med i fjol.

"Att åka 220 kilometer är fruktansvärt tufft och det krävs förberedelser för att lyckas. Jag har tränat för det här och i kört träningspass på över 10 mil för att vara så bra förberedd på detta som möjligt", säger segraren på damsidan.

ARTIKELN HANDLAR OM