Kaos i Udominate efter finalförlusten

SPORTBLADET

LULEÅ/STOCKHOLM. Udominate var skyhöga favoriter till guldet men föll i finalen.

Efter misslyckandet var spelare i uppror och riktade stark kritik mot coacherna.

– Det har inte varit någon struktur, det är därför det är kaos, säger Tanya Massamba.

Foto: Bildbyrån

Udominate ledde den fjärde finalmatchen med 41-28 och var då på god väg att ta finalrysaren till en femte och avgörande match.

Men i den tredje perioden vaknade Luleå, som sedan vände till 71-65 och tog hem guldet.

Efter besvikelsen bröt flera spelare ihop i tårar och i spelargången var kaoset totalt. Flera spelare var förkrossade och två så uppgivna att de inte vill spela basket längre.

Andra riktade hård kritik mot tränarna och menade att laget inte ens fått chansen.

– Jag vet inte ens vad jag ska säga. Jag är så jävla uppgiven. Jag kan inte ens gråta…, säger Tanya Massamba och fortsätter:

– Vi har ett bra lag på pappret, men har man inte någon som kan få ihop laget så spelar det ingen roll vad fan man säger…

Har coacherna haft svårt att få ihop laget?

– Ja, jag menar, med tanke på vilken trupp vi har så ska vi egentligen inte förlora mot det här laget. Så det säger en hel del… Om man kollar på förra årets final så hade de ett mycket bättre lag än oss, men vi kunde ändå pressa dem till fem matcher. Nu förlorar vi med 3-1. Jag tycker inte det är okej. Vi underpresterar. Alla underpresterar, säger Massamba.
Hon menar att systemet med tre coacher – Bo Ågren-Malm, Mikael Blomqvist och team manager Oscar Stenberg – inte fungerat särskilt bra.

– Det har inte varit någon struktur, det är därför det är kaos. Du märker att det är kaos på planen för vi vet inte vad vi ska göra. Vi har inga roller, du har 17 bra spelare i truppen men ingen får någon roll. Vi får inte ut något av någon, då är det något som är fel. Det är svårt när spelare inte ens får spela på sina positioner. Hur kan de mörda oss inside? Vi borde matcha upp dem på rätt sätt så att vi mördar dem inside.

”Har ett ansvar”

Bo Ågren Malm, som fick ansvaret efter att Tamara Ruzic fick sparken i november, tar på sig en del av skulden.

– Vi ledare får ta ansvar också. Vi har ett ansvar också och det har varit väldigt turbulent på ledarsidan. Vi blir av med Tamara och sedan kommer Micke in, jag säger inte att det beror på honom, men det förändrar ju också situationen.

Under intervjun med coachen går flera spelare förbi och vädrar öppet sitt missnöje.

Jag hör ju hur snacket går nu, vad säger du om det? 

– Då får de tycka det. Det handlar om självinsikt också. Jag tar på mig ansvaret, men spelarna måste också göra det, säger Ågren Malm.