Svensk friidrotts doldis gör Diamond League-debut

Foto: THOMAS WINDESTAM/DECA TEXT&BILD
Fanny Roos gör Diamond League-debut.
SPORTBLADET

Karin Torneklint har kallat henne svensk friidrotts mest underskattade.

I dag gör kulstöterskan Fanny Roos, 22, Diamond League-debut.

– Det är kul att få chansen, säger hon.

Det svenska friidrottslandslaget genomgår en generationsväxling och flera yngre stjärnor tar allt mer plats med namn som Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Angelica Bengtsson, Khaddi Sagnia – och Fanny Roos.

Är du inte helt bekant med det sista namnet på listan? I så fall är du är knappast ensam.

Den 22-åriga kulstöterskan från Ljungby, boende i Växjö, har visserligen varit bofast i Finnkampslaget sedan 2013 men har allt som oftast haft en anonym roll där och på de större mästerskap hon tagits ut till. Karin Torneklint har vid flera tillfällen sagt till Sportbladet att hon ser Fanny Roos som den svenska truppens mest underskattade idrottare sett till potential och faktiska resultat.

Symptomatiskt nog dränktes också Roos livs tävling, fyra på vinterns inomhus-EM på svenskt rekord 18,13, i en trave andra medaljskrällar från samma tävling.

”Inte ens haft i tankarna”

Fanny Roos skrattar lite när doldisämnet kommer på tal.

– Nej det där är inget jag funderat alls på.

– Jag har ökat successivt under många år, lite hela tiden, och nu börjar det räcka längre och längre, säger hon.

Ja, kurvan är närmast linjär, en dryg halvmeter om året under de fem senaste säsongerna har tagit henne steg för steg mot världseliten.

FAKTA

Så är läget med svenskarna som gör Diamond League-premiär

Kim Amb

Gren: Spjutkastning

Så har vintern varit: Avslutade fjolåret på topp med 84,50 och seger i finnkampen. Har sedan dess jobbat hårt med grundträningen och försökt öka kastvolymen i takt med att en skadad axel blivit bättre.

Vad har du lagt fokus på i träningen? Ökad kvalitet på träningen, att kunna kasta mer och tuffare under träningssäsongen. Axeln har blivit bättre men det är fortfarande en bit kvar till det är hundra procent.

Vad har du för känsla inför säsongsdebuten? Det är ett jädra härligt startfält med väldigt, väldigt bra motstånd. Det är kanon att hamna i hetluften direkt.

Sportbladet om VM-chanserna i sommar: Spjut är kanske den oberäkneligaste av grenar. En träff kan räcka långt. Men kvaliteten är extremt hög i herrspjutet just nu så bara att ta sig till final är ett mål tufft nog.

Fanny Roos:

Gren: Kulstötning

Så har vintern varit: Gjorde coachbyte från Per Karlsson till Vesteinn Haftsteinsson och gjorde sin livs tävling på inomhus-EM där hon slutade fyra på tangerat svenskt rekord.

Vad har du lagt fokus på i träningen? Jag har dels blivit mycket starkare, men jag har framför allt lagt mycket fokus på min teknik som blivit lite bättre på slutet.

Vad har du för känsla inför säsongsdebuten? Det känns ändå bra, det ska bli väldigt kul att tävla. Jag känner mig redo.

Sportbladet om VM-chanserna i sommar: Senast krävdes det 17,73 för finalavancemang. Klart görbart, men till medaljerna är det däremot långt. Brukar krävas runt 20 meter.

Charlotta Fougberg:

Gren: 3000 hinder

Så har vintern varit: Gjorde en kort inomhussäsong. Fick med sig personligt rekord på 3000 meter från EM-försöken men finalen blev inte alls lyckad.

Vad har du lagt fokus på i träningen? Vi har inte gjort några större förändringar i jämförelse med förra året då träningen fungerade väldigt bra då. Det handlar om att vara hel och frisk då kommer resultaten så jag lyssnar mycket på kroppen och gör smarta val. 

Vad har du för känsla inför säsongsdebuten? Bra. Men det sker ingen direkt formtoppning till starten då fokus ligger på tävlingarna i juni och självklart på VM i London.

Sportbladet om VM-chanserna: Fick ett rejält uppsving ifjol efter ett tufft 2015. Men samtidigt har också toppnivån på grenen höjts. Måste ner på svenska rekord-tider för att kunna utmana om en finalplats på VM.

Senaste beviset på att hon verkligen närmar sig kom förra veckan när hon fick en plats till Dohas Diamond League, premiären på hela galacirkusen.

– Jag blev förvånad, jag hade inte ens haft det i tankarna. Men det är väldigt kul att chansen kommer och det är bara att försöka göra något bra av den.

”Vill slå svenska rekordet i sommar”

Tävlingsdebuten var egentligen planerad till den 20 maj men trots att det kommer lite hastigt på att möta världseliten ser Roos att ytterligare ett nytt personligt rekord kan komma direkt.

– Mitt personliga rekord utomhus är 17,58 och jag vill börja med att slå det. Sen hade det suttit bra att klara VM-kvalgränsen på 17,75 direkt.

VM är viktigt men medaljerna ska hon jaga på ett annat mästerskap.

– Jag har U23-EM i Polen där jag vill vinna medalj. Sen vill jag stöta bra på VM och slå det svenska rekordet utomhus på 18,17, det är mina tre mål.

Utvecklingskurvan talar för att hon lyckas.

Foto: TT
Harrison.
FAKTA

Kvällens hetaste grenar

100 meter häck

Kendra Harrison slog världs­rekord i fjol men missade OS efter en miss i uttagningarna. Nu är hon redo för en ny säsong. Med vasst motstånd från främst landslagskollegor är det läge för ett ­rejält världsårsbästa.

800 meter damer

Alla är här! Framför allt Caster Semenya och Genzebe Dibaba. Semenya såg ut att vara redo för världsrekord hela fjolåret och även om Genzebe Dibaba hade ett tyngre fjolår vittnar världsrekordet på 1500 meter från 2015 om en otrolig kapacitet även på underdistans.

200 meter damer

Också nära en repris från OS-finalen. Med Elaine Thompson, som redan sprungit medvindslopp på 10,75 på hundra meter, och Dafne Schippers på startlinjen kan det komma att krävas under 22 sekunder för seger.

FAKTA

Så fungerar Diamond league

14 galor spridda över hela världen från maj till september.

I de tolv första galorna samlar man poäng för att kvalificera sig för finalen.

De åtta främsta i varje gren och tävling får poäng enligt 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Vinnarna i resp gren koras i finalerna i ­Zürich och Bryssel och de får 50 000 dollar.

Prispengar i galorna: 1) $10.000; 2) $6000; 3) $4000; 4) $3000; 5) $2500; 6) $2000; 7) $1500; 8) $1000.

Prispengar i finalen: 1) $50.000; 2) $20.000; 3) $10.000; 4) $6000; 5) $5000; 6) $4000; 7) $3000; 8) $2000.

Fem hetaste svenska Diamond League-chanserna i år:

1) Daniel Ståhl, diskus: Den svensk som har absolut störst chans att vinna sin gren totalt. Har tagit ett nytt utvecklingskliv i år och tävlar ofta på Diamond League-tävlingarna.

2) Armand Duplantis, stavhopp: Kommer göra sin Diamond League-debut mot rena OS-finalfältet i Eugene. Och det mest uppseendeväckande är att 17-åringen faktiskt har en ganska bra chans att utmana världseliten. Kommer inte tävla så mycket på gala-cirkusen men när han är med har han pallchans.

3) Meraf Bahta, 1500/3000/5000m: Stenhårt motstånd på alla tänkbara distanser. Men har hög kapacitet och lär kunna bråk om pallplatser i de galor som kanske inte drar till sig de allra bästa afrikanska löparna.

4) Michel Tornéus, längdhopp: Lagt om träningen under en vinter i Florida. Riskerar att bli lite ojämn i sin nya teknik, men högstanivån är hög och rutinen från Diamond League kan leda till en drös topplaceringar.

5) Sofie Skoog, höjdhopp: Inte nödvändigtvis närmast den absoluta världsnivån av de svenskar som tävlar på Diamond League-cirkusen. Men grenens nivå är låg så på rätt dag kan Skoog slåss om topplaceringar. Var tvåa i Zürich i fjol.