Sköt fem mål – efter att hotats spela back

Foto: PER WIKLUND / BILDBYR N
Sofia Joelsson (arkivbild)
SPORTBLADET

VM-biljett under fredagen.

Femmålsskytt under söndagen.

Iksu-stjärnan Sofia Joelsson har börjat leverera – efter att ha hotats med att få spela back.

– Ja, då var det dags att börja leverera, säger forwarden.  

Sex mål på de sex första omgångarna var en okej start för Sofia Joelsson i Iksu med tanke på att 21-åringen har snittat ungefär ett mål per match under sina två första SSL-år.

De senaste tre matcherna har hon dock exploderat och gjort totalt tio (!) mål, inklusive fem påsar och totalt sju poäng i 11-6-segern borta mot Jönköping.

– Magnus (Norrman, tränare) hotade med att jag skulle få spela back om jag inte började göra mål, så då var det bara att producera, säger Joelsson och ler. 

– Jag har börjat komma in i ett flow och nu hoppas jag att det ska fortsätta.

Är du en framtida back?

– Haha, oj, jag vet inte. Inte just nu kanske, även om det är kul att testa nya positioner. Det var nog mest ett skämt, men det hjälpte ju.

Jobbat på målskyttet

”Hotet” är inte den sanna förklaringen bakom mållyftet, det är en ny klubba och en målmedveten satsning om att bli en vassare målskytt.

– Jag har tränat mycket avslut och lägen, blivit mer medveten om var och hur jag gör mål och tränat ännu mer på det. I år har jag också hittat slottet mer istället för att slicka sarg som jag kanske gjort tidigare år, säger hon.

– Den nya klubban har också del i det, jag har behållit tekniken men får samtidigt till skotten bättre.

Joelsson har haft en kometkarriär i SSL och var inblandad i tre av fyra mål i vårens SM-final när Iksu vann guld, men hon var faktiskt petad stundtals i slutspelet.

Något som förvånade många, men inte henne själv.

”Det bevisar lite”

– Jag hade inte rätt energi då, andra var bättre än mig. Det var rätt att jag fick sitta vid sidan om. Samtidigt vill man aldrig vara bänkad, men jag förstod varför.

Har det gjort dig till en bättre spelare?

– Kanske, det är aldrig kul att sitta på bänken oavsett om det är rätt eller inte, så man har velat visa lite extra vad man kan.

Fem mål och sju poäng var också ett tydligt formbesked efter fredagens uttagning i VM-truppen där hon är en av nio debutanter.

– Ja, det kanske bevisar lite varför man ska vara med.

ARTIKELN HANDLAR OM