Hamilton en mästerlig mästare

SPORTBLADET

Lewis Hamilton är världsmästare i F1. Efter ett race han absolut inte ville ha.

Men det är en stor styrka att lyckas när förutsättningarna inte finns där.

Då krävs det inte bara en mästare utan det krävs en mästerlig mästare för att lyckas med det - och det är Lewis Hamilton.

Han lade grunden till årets VM-seger under sommaruppehållet. Han gick på semester som tvåa i VM, men han kom tillbaka till jobbet och dominerade. Han vann de tre första loppen efter uppehållet, han vann fyra av de fem första loppen efter omstarten och tog greppet om VM-titeln. Samtidigt som Ferrari och Sebastian Vettel ville för mycket och satsade för hårt behöll Hamilton och Mercedes både lugnet och kontrollen. Inte ens kollisionen med Vettel i den tredje kurvan av Mexikos GP fick Hamilton att tappa konceptet. Han tog sig upp på plats nio.

Han tog två poäng  -  men det räckte till en VM-titel eftersom Vettel slutade fyra.

Kom tillbaka ännu starkare

Vid sidan av Mercedes fantastiska teamarbete, deras bil och dess tillförlitlighet finns det en annan detalj som också varit enormt viktig för Hamilton den här säsongen. Efter det att han förlorat VM-titeln till teamkollega Nico Rosberg förra året så bjöd stallchefen Toto Wolff in Hamilton i sitt kök. De satte sig vid bordet, gick igenom hela säsongen och tog upp precis allt som stört dem båda under säsongen. De diskuterade det som hänt, vad de kunde ha gjort annorlunda och vad de skulle ta med sig in i framtiden.

Det mötet var otroligt viktigt. Efter det kom Lewis Hamilton tillbaka ännu starkare och i år har han inte lagt någon energi på sin teamkollega utan han har koncentrerat sig på sin uppgift.

På att vinna VM.

Nu är han en av fem förare i F1-historien som vunnit fyra VM-titlar eller fler. Han är den brittiske förare som vunnit flest titlar och till nästa år lär han återigen vara med och slåss om titeln.

2018 kommer det att bli en episk duell. Det är jag helt övertygad om.

Längar redan till 2018

Det sker inga större regeländringar inför nästa säsong och på startlinjen har vi Lewis Hamilton med fyra VM-titlar hos Mercedes och Sebastian Vettel med fyra VM-titlar hos Ferrari.

Kampen om vem som blir först till fem kommer att vara makalös.

I den kampen kommer Red Bulls Max Verstappen och Daniel Ricciardo också att sätta sina avtryck - och jag är rätt övertygad om att Fernando Alonso inte kliver undan ett år till.

McLaren har ett av fältets bästa chassin och med en motor från Renault lär de också bli att räkna med.

Det är två lopp kvar av säsongen 2017 - men jag längtar redan till 2018.

Idrottarna som tjänar mest 00:25

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM