Alfelt: Världens bästa damboxare genom tiderna blev för svårt

SPORTBLADET

STOKKE. En tapper insats men Cecilia Brækhus var för bra för Mikaela Laurén.

Den norska världsmästaren hade lovat knockout och i den sjätte ronden åkte Laurén i golvet.

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Men i fem ronder gav Mikaela Brækhus fler problem än den norska superstjärnan haft på länge i boxningsringen.

På förhand trodde jag inte att Brækhus skulle slå ut Laurén men när matchen började som ett vilt slagsmål med slagväxlingar, raka vänstrar och kontringar med högern åt båda hållen insåg jag snabbt att det var en fajt som knappast skulle gå tiden ut.

Gick ut i rasande tempo

Mikaela Laurén satsade för fullt i sin kontringsboxning och träffade Brækhus oftare och hårdare än jag någonsin sett henne bli träffad i någon tidigare match. Tempot var grymt. Slagen många och hårda och i femte ronden kom tydliga trötthetstecknen för Mikaela Laurén vilket ökade Brækhus motivation direkt. Norskan jagade Mikaela och öste slag över henne.

En kort effektiv höger öppnade för en tung vänstersving i sjätte ronden. Mikael Laurén landade på golvet. Låg kvar så länge hon fick och kom upp men då möttes hon av massor av slag och ett par tunga höger-vänster-träffar var ohyggligt effektiva. Ringdomaren kunde inte göra annat än att bryta matchen.

Ingen förlust att skämmas över

Att förlora mot Cecilia Brækhus är ingen katastrof. Alla har förlorat mot henne. Laurén försökte ta den chans hon hade och skakade om sin motståndare. Det var ett bra försök. En bra fajt som fick den segrare man ändå kunde förvänta sig.

Mikaela Laurén har ingen anledning att sluta för den här förlustens skull. Hon kan gå upp till sin egentliga viktklass superweltervikt igen för att ta tillbaka den VM-titel hon hade för WBC. Hennes fyra andra VM-titlar är inte lika viktiga.

Kan ändå få en ny VM-match

En förlust mot Cecilia Brækhus styr inte hennes fortsatta karriär men hennes biologiska klocka tickar. Laurén är 41 år. Hon längtar efter att bilda familj med barn. Hennes tid som boxare är ofrånkomligen på väg mot sitt slut men hon älskar sin sport, att träna och vill sluta på topp med en tung VM-titel när hon själv väljer att det ska ta slut.

Chansen att hon får en ny VM-match snart är ganska stor. WBC har absolut inget emot att låta henne gå upp om den just nu vakanta titeln. Frågan är bara mot vem och var den titelmatchen hamnar. En match som kan bli av ganska snart i så fall eftersom tidsfaktorn gör en mellanmatch för Mikaela ganska onödig.

Många hårda ord sas inför matchen men efter fajten var det bara beröm som växlades mellan de två. Brækhus hade bara respekt för Mikaela Lauréns fighting spirit. Laurén gjorde en av sina bästa matcher någonsin men det räckte inte mot världens bästa damboxare genom tiderna.

avStefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM