Motorsport

Svenska Milla, 12, kör för en plats hos Ferrari

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Milla Sjöstrand förälskade sig i farten och racingen.

Det var fem år sedan.

Nu kan 12-åringen köra till sig en plats hos Ferrari.

Milla Sjöstrand och pappa John är på väg till Frankrike för ”FIA Girls on Track: Rising Stars” vars målsättning är att hitta framtidens kvinnliga racerförare för att en dag återigen ha en kvinna i Formel 1.

– Det drömmer jag om, kanske kan jag tänka mig att köra IndyCar också, men F1 är mycket häftigare, säger kartföraren Milla Sjöstrand till Sportbladet.

Totalt nominerades 70 tjejer från hela världen till det nya projektet. Det internationella bilsportförbundet (FIA) valde tillsammans med bland annat Ferrari, ut tjugo unga tjejer från hela världen som de vill titta närmare på. Två av dem kommer från Sverige, Milla Sjöstrand, 12 och Astrid Almlöf, 15.

Två svenskor i kö för en plats hos Ferrari

I morgon startar en utslagstävling på den franska F1-banan Paul Ricard där tjejerna testas och coachas i allt från fysik, till hur de kör sin kart på banan, hur de hanterar media och affärskontakter. Efter en och en halv dag väljs tolv tjejer ut för ytterligare tester, därefter görs nästa selektering och de som är kvar får köra en Formel 4-bil, vilket är det första steget inom banracingen.

Därefter genomförs ytterligare tester med de utvalda på Ferraris fabrik i Maranello - och den som är tillräckligt bra kan få möjligheten at ta en plats i Ferrari Driver Academy. Det är den akademi som lotsat Charles Leclerc till F1, stöttar Mick Schumacher som leder Formel 2 och där Dino Beganovic som förste svensk inledde sin karriär i Formel 4 tidigare i år.

– Det är en fantastisk chans och jag är så glad att jag har fått den, säger Milla Sjöstrand.

– Jag vill bara ta vara på den, lära mig så mycket som möjligt och utvecklas för att bli så bra som jag kan bli. Jag drömmer om att få köra Formel 1, det vill jag verkligen lyckas med.

En kvinna har tagit poäng i F1

FIA har de senaste åren inlett flera satsningar för att få fler tjejer att tävla inom motorsporten, exempelvis har ingen kvinna tävlat i ett F1-lopp sedan Lella Lombardi körde 12 lopp och tog en halv poäng i mitten av 1970-talet. Sedan dess har ett par kvinnor försökt kvala in, andra har haft rollen som testförare och Susie Wolff var 2014 första kvinnan på 24 år att köra en F1:a i samband med en tävlingshelg.

– Det är lite tråkigt att det är så få tjejer som håller på, jag hoppas att fler tjejer ska se att sporten finns ock även våga satsa. Det är så oerhört roligt, jag älskar farten och att tävla, säger Milla Sjöstrand.

– Sedan bryr jag mig inte om jag tävlar mot tjejer eller killar, när jag sitter i karten så ska jag bara om mina motståndare, oavsett vem som sitter i den andra karten.

Med vilka förhoppningar reser du till testet i Frankrike?

– Det skulle naturligtvis vara jättekul om jag kunde komma så högt upp som möjligt på testet, men framförallt vill jag bli bättre. Jag vill ju gå vidare mot bilsport, folk vet inte vad karting är, men alla vet vad F1 är.

Annas motor - veckans snackisar

Pole position

1) Kimi Räikkönen

I morgon söndag kör han sitt 323:e F1-lopp. Därmed är han den förare som kört flest GP i historien. Det finns fortfarande en chans att han kör i F1 även 2021, under presskonferensen inför loppet på Nürburgring sa han att han för samtal med Alfa Romeo, men att inget beslut är taget.

2) Fabio Quartararo

Fransmannen kommer till helgens motoGP-lopp i LeMans som VM-ledare, det har ingen annan landsman lyckats med.

3) Antonio Lindbäck

Efter en tung säsong i GP-serien fick speedwayföraren äntligen lyfta SM-bucklan tillsammans med moderklubben Masarna.

4) GP EIfel

Du kan se helgens F1-lopp på Nürburgring gratis. Samtliga träningar och kval visas på Formula 1:s kanal på Youtube, helt gratis. Dock utan svenska eller engelska kommentatorer, men med engelsk grafik.

5) STCC

Tre förare från te bilmärken gör upp om årets titel, Tobias Brink (Audi), Rob Huff (VW) och Robert Dahlgren (Cupra). Det skiljer bara 17 poäng mellan ledande Brink och Dahlgren)

6) Pontus Tidemand

Leder WRC2 inför helgens tävling på Sardinien, Oliver Solberg kör för framskjutna placeringar i WRC3 och Tom Kristensson jagar poäng i kampen om JVM-titeln.

7) Mick Schumacher

Han skulle ha debuterat i F1 under den första fredagsträningen, men det dåliga vädret gjorde att passet ställdes in och Michael Schumachers son får vänta på sin debut.

8) Thed Björk

Svensken är trea i WTCR inför helgens deltävlingen i Slovakien.

9) Rally Sweden

Datumet, 11- 14 februari 2021, är nu officiellt och arrangören satsar på att kunna genomföra tävlingen med publik, på ett pandemisäkert sätt.

10) Daniel Haglöf

Poker Wallenberg har fått halsfluss och teamchefen tar över PWR Racings tredje bil i STCC-finalen.

Motorstopp

Romain Grosjean

Inga VM-poäng för Haas förare i år och det känns som om hans tid i F1 lider mot sitt slut. Själv kikar han mot Peugeots hypercar inför LeMans 24-timmarslopp.

–En fransk tillverkare i en av världens största tävlingar är naturligtvis trevligt, säger han till motorsporttotal.

– Jag är enormt intresserad av det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Ferrari