Avslöjar: Här är Tina Thörners nya satsning

Tina Thörner.
Tina Thörner.

Hon har dominerat i sand och på snö - men nu kan Sportbladet avslöja kartläsaren Tina Thörners nya satsning.

Tillsammans med ett team världsstjärnor startar hon en landsomfattande tävling i smart bilkörning. Vinnaren tävlar om att bli bäst i världen.

– Det är ett utmärkt sätt för motorsporten att ge tillbaka i ett högre syfte och bygga broar för framtiden, säger hon.

Även om Tina Thörner har lämnat den aktiva karriären som kartläsare bakom sig betyder rallysporten och bilkörningen fortfarande oerhört mycket för den tidigare kartläsaren. När hon lotsade stjärnor som Ari Vatanen, Thomas Rådström, Colin McRae och Nasser Al Attyah till framgångar i rally-VM och Dakarrallyt insåg hon vikten av att köra smart.

Vikten av att chauffören tar till vara på feedbacken från sin körning för att spara drivmedel, vilket minskar bilens vikt och gör att den kan köra ännu snabbare vilket i sin tur ger ett bättre resultat.

– Alla tävlingsförare jobbar aktivt med sin körning in i varje detalj, inom all motorsport skapar de en beteende förändring och förändrar sin körstil. Till och med i F1 tittar förarna på hur de bromsar, var de accelererar och hur de kan förbättra sin körning för att bli bättre, effektivare och nå resultat, säger Tina Thörner till Sportbladet.

– Det är samma sak för gemene man, men för oss handlar det inte om att köra snabbare utan att köra smartare, för att förbättra säkerheten och spara miljö och pengar i sin vardagskörning.

Comeback i Rally Dakar?

Sedan 2015 har hon arbetat för FIA, internationella bilsportförbundet, men hon har även utvecklats och testat bilar för det tyska teamet X-Raid som framförallt tävlar i ökenrallyn, utvecklat en utbildningsplattform för skolbarn i Afrika och varit på väg mot ytterligare en comeback i Rally Dakar som numera avgörs i Saudiarabien.

Allt i ett högre syfte - för att göra världen till en lite bättre plats.

– Jag vill vara med och bidra till att motorsporten tar ansvar på en ny nivå och på en bred front världen över. Tidigare har vi kunnat arbeta med motorerna och ge tillbaka till bilindustrin, arbeta med säkerheten i bilarna och den typen av frågor. Nu behöver motorsporten dela med sig av den kunskapen vi har kring hur en bil ska köras för att minsta utsläppen av CO2, förklarar Tina Thörner.

I sin nya satsning, som bygger på FIA Smart Driving Challange, har hon engagerat världsstjärnor som Johan Kristoffersson, Pontus Tidemand, Oliver Solberg och Kevin Hansen. Intresset från såväl F1 som WRC är stort och målsättningen är att utbilda bilister världen över att köra smartare, säkrare och mer miljövänligt. Vinnaren av den svenska tävlingen har sedan chansen att ta hem titeln ”The World’s Smartest Driver 2020”.

Annas Motor - veckans snackisar 17 oktober 2020

Pole position

Lewis Hamilton

Han har 91 segrar. lika många som Michael Schumacher om en vecka kan han vara den förare i F1-historien som vunnit flest lopp och om ytterligare ett par veckor kan han ha tangerat Schumachers rekord på sju VM-titlar. En makalös insats av britten.

2) Felix Rosenqvist

Det hetaste ryktet i IndyCar är att svensken lämnar Chip Ganassi Racing och ersätter Oliver Askew i Arrow Mclaren SP 2021. Däremot verkar det som om Marcus Ericsson stannar i teamet, tillsammans med Scott Dixon och NASCAR-legendaren Jimmy Johnson.

3) Johan Kristoffersson

Med fyra VM-deltävlingar kvar av säsongen är svensken på väg mot sin tredje VM-titel i rallycross. Han utmanas av VM-tvåan Mattias Ekström som nu bekräftat att han kör helgens tävling i Spanien.

4) Ferrari

Det snackas enormt mycket om att Ferrari är på väg till IndyCar, enligt Bud Denker, president för Penske Corporation, på samtalen fortfarande. Det skriver Racer.

5) Fabio Quartararo

Fransmannen kör för Johan Stigefelts team i motoGP och inför helgens tävling i Spanien leder han fortfarande VM. Fem tävlingar återstår.

6) Pontus Tidemand

Han tog säsongens tredje seger i WRC2 och var en av de svenska förarna som imponerade i Italien, Tom Kristensson imponerade i JWRC och tog ledningen i mästerskapet när en tävling återstår.

7) Mercedes

Daimlers svenske chef Ola Källenius bekräftar att teamet stannar i F1.

– Vi har lika liten anledning att lämna F1 som Bayern München har att lägga ner sin fotbollssatsning, citeras han av motorsporttotal.

8) Fernando Alsono

Spanjoren gör comeback i F1 2021, men redan nu har han testat årets bil för Renault.

9) WRC

Inför 2021 återfinns tolv deltävlingar i VM-kalendern. Rally Sweden avgörs som årets andra deltävling, 11-14 februari. Sex rallyn står på reservlistan om coronapandemin sätter stopp för några av de ordinarie tävlingarna.

10) Rally-SM

Mästerskapet 2021 inleds i med ett vinterrally, i Boden under trettonhelgen.

Motorstopp

Valentino Rossi

MotoGP:s största profil missar helgens deltävling i Spanien. Han har drabbats av corona, risken är stor att han även missar nästa veckans tävling som även den avgörs i Spanien.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN