Carl-Johan Björk

C-J Björk: Rena mardrömmen att möta honom

Publicerad:
Foto: Ashley Landis / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Att vara quarterback och rookie i NFL är svårt nog.

Men att möta New England Patriots head coach Bill Belichick är rena mardrömmen.

Legendaren är känd för att läxa upp första års-passare.

I kväll kommer Miami Dolphins rookie-QB Tua Tagovailoa göra sin första match mot ett Bill Belichick-coachat lag.

New England Patriots har vunnit de senaste nio matcherna när de mött en förstaårs-QB. Vi behöver inte gå längre tillbaka i historien än till den 6 december då Patriots slog LA Chargers och Justin Herbert med hela 45–0.

Patriots med en matchrad på 6–7 har små chanser att gå till slutspel. Dock så har de en större chans att bjuda divisionsrivalen Dolphins på en riktig slutspelsspoiler.

Dolphins med sina 8–5 har allt att spela för då de just nu sitter på en sjunde plats i sin konferens, vilket innebär att om säsongen slutade idag så skulle de knipa den sista slutspelsplatsen i AFC.

Med tre kvarvarande matcher så har Dolphins ödet i sina egna händer, framförallt då de sista matcherna är mot AFC-lag. Efter kvällens match mot Patriots kommer de möta Las Vegas Raiders och till sist Buffalo Bills.

Dolphins har dock inte råd att se förbi Patriots, eller grubbla över eventuella slutspelsscenarier, då deras största chans för fortsatt spel under januari månad är att vinna alla de resterande matcherna och det med start mot Patriots.

Det Rookie QB:s får svårt med mot Patriots är att de döljer sina försvarsintentioner otroligt väl. Belichick maskerar hur de kommer spela i passförsvaret, samt i hur eventuell press mot QB:n kommer se ut.

Foto: Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN

Det som trots allt talar för Dolphins är att deras HC Brian Flores har granskat samt utfört dessa strategier under sin tid med Patriots (2004-2018).  

Flores vet att nyckeln ligger i att inte lägga matchen i Tuas händer, utan istället förlita sig på sitt försvar som har varit fenomenala i år.

I jämförelse med fjolåret så har Dolphins försvar tillåtit 12 poäng färre per match, samt tillåtit 35 yards mindre i genomsnitt. De har även vänt sin turnover-marginal från -10 till +10 (motståndares interception/fumble kontra egna interception/fumble). Försvaret har gjort detta lite i skymundan, och det var inte förrän förra veckans tre interceptions mot Chiefs QB Patrick Mahomes som expertisen hajade till ordentligt.

Det är svårt att inte se likheter i lagbygge och coachfilosofi när man jämför dessa två lag.

Flores har tagit ett lag utan någon utstuderad stjärnspelare och vänt detta Dolphins till att bli ett lag som få vill möta. Han gör det genom att coacha sina spelare utifrån sina styrkor, samt att skapa ett förtroende spelare och tränare emellan.

Flores har sedan han kom till Miami mött sin gamle läromästare Belichick tre gånger, varav han vunnit en och förlorat två. Vinsten kom i förra säsongens sista match där Dolphins på ett storartat sista spel gick förbi Patriots i vad som senare kom att bli känt som “The Miami Miracle”. Miraklet i Miami tillfogade Patriots den förlust som puttade ner dem från en andraseedning, och en direktbiljett till slutspelets kvartsfinaler (divisionals).

Om detta är motivation nog för Patriots och Bill Belichick återstår att se. Det som dock är tydligt är att AFC East 20-åriga Patriotsstyre är över, och tiden för lag som Miami Dolphins och Buffalo Bills är här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN