NFL

Halvsvenske Daniel Carlson gör succé i NFL

”När jag växte upp ville jag bli en svensk fotbollsspelare”

Av: 

Jon Forsling

SPORTBLADET

Hans plan var alltid att sparka en fotboll – bara inte på det här sättet.

Halvsvenske kickern Daniel Carlson, 25, gör succé i NFL för Las Vegas Raiders:

– När jag växte upp ville jag bli en svensk fotbollsspelare, säger han till Sportbladet.

Daniel Carlson skrattar förläget.

En av NFL:s hetaste placekickers – som bara har missat två field goals på hela säsongen för sina Las Vegas Raiders – har precis gjort Sportbladets miniquiz (se nedan) för att ta reda på hur mycket han egentligen vet om sitt fädernesland.

Daniel, vars pappa Hasse växte upp i Mönsterås och flyttade till USA i unga år för att satsa på en tenniskarriär, är just nu det närmaste en svensk vi har i proffsligan för amerikansk fotboll. Men frågorna har visat sig vara svåra, något som grämer honom:

– Pappa bryr sig om svenska saker, han läser fortfarande Aftonbladet och allt sånt. Han kommer inte att vara stolt över min insats, säger Daniel.

Den före detta örebroarens resa i NFL har varit minst sagt händelserik. Efter en lyckad collegetid på Auburn-universitetet blev Daniel Carlsons vald av Minnesota Vikings i den femte rundan av 2018 års NFL-draft. Men i debutsäsongens andra match mot Green Bay Packers missade han alla sina tre field goals, inklusive ett kort försök från 35 yards med några sekunder kvar av övertidsperioden som hade givit Vikings segern.

Fick en andra chans

Dagen efter blev Daniel arbetslös, och framtiden såg oviss ut. Efter några veckor i limbo fick han en andra chans, i form av AFC West-laget Raiders som då befann sig i Oakland. Där har det blivit succé, och i år har Daniel etablerat sig i NFL på allvar efter att ha konverterat 24 av 26 field goal-försök:

– Jag har växt väldigt mycket de senaste två åren. En genomsnittlig NFL-karriär varar bara i två år, men jag är inne på min tredje säsong nu så jag är nästan en av de äldre killarna. Det har varit kanon att vara med Raiders, de har gett mig möjligheten att vara framgångsrik genom att omgärda mig med rätt coacher och spelare, säger Daniel på telefon från Las Vegas.

– Jag har också jobbat med den mentala biten, att vara förberedd på de olika utmaningar jag kan komma att ställas inför – oavsett om det är att sparka ett matchvinnande field goal eller matchens första field goal. Erfarenhet är viktigt, det är därför man ser att vissa kickers kan spela i 20 år, fortsätter han.

Raiders flyttade i år till Las Vegas och en splitterny arena, men på grund av coronapandemin spelas årets NFL-säsong inför mestadels tomma stolar.

– Det är verkligen annorlunda. Jag skulle inte säga att det gör mitt jobb lättare, man lär sig älska energin och miljön i en fullsatt arena, särskilt under hemmamatcher. Under bortamatcher är det i och för sig inte så illa att färre människor har möjlighet att skrika åt mig och kalla mig olika saker. Men precis som alla andra i världen måste vi anpassa oss, och hittills har vi gjort ett bra jobb, säger han.

”Vi älskar att vara här”

Hur har flytten från Oakland till Las Vegas gått, tycker du?

– Det har varit kanon, vi älskar att vara här. Las Vegas går igenom en rätt jobbig tid just nu med coronaviruset eftersom man är så beroende av underhållning, och att behöva spela utan fans är tufft. Men förhoppningsvis kan vi ändå ge dem något att jubla över på söndagar.

Med fyra matcher kvar att spela slåss Raiders om en plats i slutspelet. Hur skulle du beskriva era chanser?

– Vi har slagit en del riktigt bra lag i år. Vi vann borta mot (Kansas City) Chiefs som är de regerande Superbowl-mästarna, vi slog (New Orleans) Saints som mycket väl kan vara det näst bästa laget i NFL. Vi har också förlorat en del matcher som vi känner att vi inte borde ha förlorat, men förhoppningsvis har vi lärt oss av det. Vi har en del riktigt viktiga matcher nu framöver, med start mot (Indianapolis) Colts. Tar vi hand om vår business där har vi positionerat oss bra för en wild card-plats till slutspelet, säger Daniel.

Utöver en del svenska fraser här och där sker intervjun på engelska, men Daniel Carlson är noga med att understryka att hans rötter är viktiga för honom:

– Jag föddes i Texas och sen bodde vi i Colorado. Men 2008 bodde jag i Örebro ett helt år och gick i skola där. Jag kunde prata svenska ganska flytande efter det, men sedan dess har jag tappat språket för jag övar inte så mycket i USA, säger han.

– När jag växte upp ville jag bli en svensk fotbollsspelare, en ”soccer”-spelare. Spela det i college och sedan professionellt. Jag och mina bröder brukade alltid diskutera om vi ville spela för det svenska eller det amerikanska landslaget. När jag växte upp kollade jag både på Zlatan och amerikanska spelare, fortsätter Daniel.

”Min äldre bror var målvakt”

Den drömmen sprack, men åratal av fotbollssparkande på gräsmattan lade grunden för en annan karriär:

– Min äldre bror var målvakt. Så min yngre bror och jag brukade jämt stå och skjuta svenska fotbollar på honom. Nu är både jag och han kickers i amerikansk fotboll (lillebror Anders spelar i college för Auburn, reds anm), så all övning på soccer gav resultat, säger Daniel.

Senare i vinter bär det av ”hem” till norr för Daniel, hans fru Katherine och deras nyfödda dotter.

– Min farmor bor kvar i Sverige, och min storebror och hans fru bor i Handen utanför Stockholm. Både jag och han har precis fått barn. Vi kommer nog åka dit i februari efter att säsongen är slut, då är det kallt och fint i Sverige, säger han.

Sedan lägger vår enda NFL-stjärna till, med ett litet skratt:

– Jag måste fräscha upp min svenska också. Så jag kan lära min dotter när hon växer upp!

Miniquiz: Hur svensk är NFL-stjärnan Daniel Carlson?

1. Vad heter Sveriges statsminister?

– Ehh…jag kan inte så mycket om det. Jag har fullt sjå med att hålla reda på amerikansk politik (skratt).

2. Kan du nämna en karaktär från Astrid Lindgrens böcker?

– Ja, Pippi Longstocking! Jag kommer ihåg att jag läste den när jag var liten och nu när jag har en nyfödd dotter ska vi börja läsa svenska böcker som den för henne. Det kommer att hjälpa mig att förbättra min svenska.

3. Komplettera den här textraden på svenska: ”Sommaren är kort, det mesta – ”?

– (På svenska): Sommaren är kort, det mesta…jag vet inte! (På engelska): Jag måste fråga pappa…

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Amerikansk fotboll