Reservlagets skräll – på pallen i skidskyttestafetten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Svenska reservlaget i mixedstafett skrällde trots covid-isolerad tränarstab.

En berg- och dalbana av känslor för Jesper Nelin.

– När de ringde och väckte folk vid halv tolv i går trodde jag någon hade dött, säger han.

Hanna Öberg vilade och avstod dagens världscupstafetter i tjeckiska Nove Mesto. Man sparade de mer meriterade Linn Persson och Sebastian Samuelsson till singel-mixstafetten senare idag. Och så saknades dessutom tränarna, som sitter i karantän på grund av ett positivt covid19-test i staben, men de ersattes av de blixtinkallade åkarna Mona Brorsson, Gabriel Stegmayr och Ingela Andersson.

Det var kanske inte de, på pappret, bästa förutsättningarna för en svensk pallplats. Men Elvira Öberg, Anna Magnusson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma (som var den enda som var kvar från VM-laget) tog vara på dem.

”Jättejättenöjd”

Elvira Öberg räddade upp en något skakig start på första sträckan innan hon lämnade över till Anna Magnusson – som förvandlade en åttondeplats till en fjärdeplats innan hon lämnade över till Jesper Nelin.

– Jag försökte bara fokusera på mitt och göra som vanligt. Mina teamkamrater som fick agera coacher, de styrde upp det väldigt, väldigt bra. Jag tyckte inte att jag märkte så stor skillnad, faktsikt, säger Magnusson till Sportbladet.

Hur stor roll spelar coachningen under själva loppet?

– De spelar stor roll. Men nu efter två veckor här har vi rätt bra koll på vallen, så det var bättre att det hände nu än tidigare. Sen så ville vi alla verkligen göra vårt bästa.

När Magnusson lämnat över till Nelin, gjorde även han en dundersträcka, med felfritt första skytte och ett extraskott på andra. Han lämnade över som trea till Martin Ponsiluoma på sista sträckan.

”Visar vilken bredd vi har”

Det var dock den VM-meriterade åkaren som skulle göra stafetten mer dramatisk. Vid tidpunkten för det sista skyttet hade Sverige chans på andraplatsen – men Ponsiluoma var tvungen att använda alla tre extraskott och tappade tid. Han lyckades dock hålla franska Quentin Fillon Maillet bakom sig och säkrade därmed pallplatsen.

Jesper Nelin var väldigt nöjd med både sin egen prestation och lagets efter några tunga veckor.

– Jävligt skönt så klart. Särskilt som alla gjorde så bra sträckor, säger han.

Men uppladdningen i natt blev dramatisk och Jesper Nelin han tänka många tunga tankar.

– Framför allt i går när de ringde halv tolv och ville ha ett möte så tänkte jag att något allvarligt hade hänt. Antingen att någon dött eller corona, man hann bli orolig för att man själv var drabbad också, säger Nelin och fortsätter:

– Vissa hade problem att logga in på Zoom-mötet och då hinner man tänka ganska mycket. Vi märkte att det var allvarligt, det kändes som någon lika gärna kunde ha dött. Men corona är ju bättre än att någon dött i alla fall. Sen är det skönt att ingen åkare drabbats, att vara kvar här i två veckor hade varit hemskt, säger Nelin.

”Andra lag hade gett upp”

Vann stafetten gjorde Norge överlägset, tvåa blev Italien.

På distans fick huvudtränaren Johannes Lukas följa laget.

– Det är helt fantastiskt. Det här visar bara hur grymt vårt lag är, jag är säker på att andra lag hade gett upp i en sådan här situation, när man inte vet hur man ska göra. Men de körde järnet, alla, idag är det verkligen en laginsats, en lag-pallplats, säger han till Sportbladet.

Foto: MICHAL CIZEK / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE