Sverige vinner stafetten – efter spurtuppgörelse mot Norge

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Med tränarna i karantän klev åkare in som ledare under stafetterna, vilket fungerade utmärkt.

Linn Persson och Sebastian Samuelsson segrade i singelmixen, efter en spurtrysare mot Norge.

– Det var så adrenalinfyllt! I dag är vi världens bästa lag, allihop, säger Mona Brorsson, som coachade åkarna.

Succén i mixstafetten följdes upp med seger i singelmixen. Linn Persson och Sebastian Samuelsson utgjorde Sveriges lag och med fint skytte och riktigt vass skidåkning kunde Samuelsson knäcka Norge på sista sträckan.

– Jag är jätteglad, det är en superrolig tävlingsform. Verkligen jättekul att tävla i dag och vi har helt fantastiska skidor, säger Persson i SVT.

Norge och Italien satte fart direkt. Persson halkade lite efter men hängde med bra i den jagande gruppen. Samuelsson kunde sedan bjuda på en utmärkt sträcka, med en bom, samtidigt som Italien sköt bort sig helt.

Knäckte Norge på upploppet

Persson gick ut som femma på sin andra sträcka. Efter en bom i varje skytte lämnade hon sedan över till Samuelsson som fyra.

Det hela avgjordes på den sista sträckan för herrarna. Efter första skyttet gick Samuelsson upp i rygg på Sturla Holm Lagreid i ledningen, och skapade en lucka ner till den jagande gruppen.

En bom i sista skyttet stoppade inte Samuelsson från att återigen komma ikapp Norge på sista varvet. På upploppet tog energin slut för Lagreid och Samuelsson tog sig först över mållinjen.

– När jag gick utfrån sista skyttet kände jag att det var möjligt. Alla lagkompisar stod i sista backen och hejade på och då fick jag extra energi, säger Samuelsson i SVT.

”Världens bästa lag”

Allt detta medan tränarna var isolerade på sitt hotellrum, efter att en i staben testats positivt. Istället tog de övriga lagmedlemmarna över ledarrollen.

– Det var sjukt spännande, verkligen skitkul! Jag är så stolt över hur vi uppträder i dag. Hela laget ska vara stolta. Vi är världens bästa lag, allihop, säger Mona Brorsson.

I morgon åker de aktiva hem, till Östersund där tävlingarna genomförs nästa helg. Hur det blir för ledarna är ännu inte klart.

– När någon testar positivt lämnar IBU över till tjeckiska myndigheter, så vi väntar på besked från dem. Förhoppningsvis kan de åka hem, men i värsta fall, om alla blir fast, har vi gott om tränare i Östersund så det känns ändå lugnt, säger hon.

Mona Brorsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mona Brorsson.
Publicerad:

LÄS VIDARE