Därför vägrade Svahn uttala sig

Landslagets chef om stjärnans bojkott

OBERSTDORF. En bisarr pressträff, sedan valde Linn Svahn att konsekvent nobba alla intervjuförfrågningar under VM.

Nu förklarar Anders Byström varför.

– Hon tycker att det mesta redan är sagt, säger landslagschefen.

Linn Svahns VM blev inte som hon hade tänkt sig. Den 21-åriga mästerskapsdebutanten kom till Oberstdorf som tung guldfavorit, men åker härifrån i stor besvikelse.

Det blev bara ett enda lopp.

Det blev också bara ett enda mediaframträdande.

Eller ja, ett och ett halvt om man räknar med den korta SVT-intervju hon gjorde efter sprintfiaskot på VM:s första dag innan hon därefter stormade rakt igenom den mixade zonen, vidare hem till hotellet.

Sportbladet, och flera andra medier, har under resten av mästerskapet försökt få till en intervju med Linn Svahn. Det har inte gått. Inte heller under söndagens femmil, då Svahn var ute i spåren för att heja på sina lagkamrater, ville hon prata.

”Kan inte beordra henne”

Därmed har det gått 15 dagar sedan landslagets storstjärna senast uttalade sig i media.

– Varför? Det måste ni nästan fråga henne om, säger landslagschef Anders Byström.

Men det är du som är chef?

– Ja, jag är chef men jag kan inte beordra henne att prata. Det blir konstigt.

Är det hon själv som inte vill, eller är det ni som sätter stopp?

– Nej, vi vill gärna att hon ska prata. Vi har bett henne flera gånger men hon känner att … ja, hon vet inte riktigt vad mer det finns att säga om situationen. Ola (Ravald, Linn Svahns personliga tränare) har ju berättat mycket i pressen. Hon tycker att det mesta är sagt. Men tävlar hon nästa helg (i Schweiz) så kommer hon att prata där, det är ju hennes skyldighet, säger Byström.

”Har varit tufft”

Han berättar att de har försökt få Linn Svahn att göra en kortare intervju via landslagets egna mediakanaler, men att 21-åringen inte har velat.

– Hon har ju haft det jobbigt här på VM. Det har varit tufft för henne. Jag tror att det är det som har gjort att hon inte vill snacka, säger Anders Byström.

– Hon måste få bestämma själv. Hon är noga med sådant där, hon vill inte släppa in folk för tätt inpå … än. Men det här är en utbildning för henne. Hon måste få lära sig hur media fungerar och vad som är viktigt ur hennes syn, fortsätter Byström.

Lovar längre svar

Pressträffen Linn Svahn gjorde inför VM var anmärkningsvärd. 21-åringen gjorde en sport av att svara så kortfattat som möjligt på alla frågor. I efterhand visade det sig att hon hade uppmanats av presschef Lukas Johansson att ”hålla sig kort” i sina svar.

Om Svahn finns med i truppen i schweiziska Engadin nästa helg kommer hon enligt Anders Byström inte bara ställa upp på intervjuer – utan också ge utförliga svar på frågorna.

– Lukas får sluta ge henne sådana utmaningar, hehe…

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.