Här hittas försvunna arvet efter Frank

Två år efter hans död har medaljerna och pokalerna som Frank Andersson vann hittats.

I TV4-dokumentären Min pappa Frank Andersson överlämnas lådan till de fem barnen.

– Jag tycker att det är barnen som ska ha dem, säger nära vännen Ulf ”Blomman” Blomberg i Trollhättan.

I dokumentären är det äldsta sonen Isac Forsberg, 24, från Trollhättan som försöker lära känna Frank Andersson. Under sin uppväxt träffade han bara sin pappa enstaka gånger.

Efter att Frank Andersson gick bort 2018 vid 62 års ålder så har hans fem barn och deras tre mammor inte haft tillgång till det han vann under brottningskarriären. Joakim Langer som var medförfattare till hans biografi säger att Frank Andersson inte ägde något personligt eller hade sparat några minnen.

Betalade med medaljen

Bragdguldet från 1977 ska vara stulet. OS-bronset från 1984 i Los Angeles gav han bort till en taxichaufför, Tomas Johansson som kom tvåa men fråntogs medaljen på grund av dopning berättar vad som egentligen hände.

– Vi for ut på kvällen, jag orkade inte men Frank ville att vi skulle ut och muntra upp oss. Vi tog taxi hem på natten och det kostade någonting på 200 dollar. När vi skulle betala så ville han ge medaljen till chauffören, så vi behövde inte betala någonting. Frank tyckte att när jag inte fick behålla min medalj så sket han i hans, säger Tomas Johansson.

Resten av priserna har varit spårlöst försvunna. Exfrun Jeanette Bouvin Nygren berättar att Frank Andersson gärna ville ha dem för att kunna ge till barnen och att det är värt mer än alla pengar i världen.

Lämnas vid gravstenen

Lådan med priserna visar sig ha varit på omvägar och hittas i dokumentären hos barndomsvännen Ulf ”Blomman” Blomberg i Trollhättan. De båda har hållit kontakten och stått varandra nära genom alla år.

– Frank kom till mig och bodde hos mig, för det var rofyllt och han kunde koppla av och vara sig själv. Vi kunde ringa varandra när som helst när vi behövde prata. Frank hämtade lådan i ett förråd i Vänersborg och tyckte att jag skulle ha den hos mig, han tyckte att det för det första var i fel stad och att den skulle vara i Trollhättan. Ingen har någonsin frågat mig om den, därför har jag aldrig tagit upp det heller, säger Ulf Blomberg.

Lådan med arvet överlämnas till de fem barnen framför gravstenen på Håjums begravningsplats i Trollhättan. Förutom Isac så är det Montana, Mira, Winston och Mileon.

”Rädd för honom”

Skådespelaren Anders Eriksson som är mest känd från Galenskaparna och After Shave, gick i samma klass som Frank Andersson på Lyrfågelskolan i Trollhättan.

– Varje måndag hade Frank ofta varit på brottartävlingar över helgen, då ville han visa vilka grepp han hade vunnit på. Då brukade han plocka ut mig, det var tufft. Man hade väldig respekt för Frank, han var väldigt lynnig så man visste inte riktigt var man hade honom. Man var ju rädd för honom, det var helt klart. Man undvek honom och man var lite orolig varje gång man gick till skolan och gick hem från skolan, om Frank skulle komma eller inte. Det fanns en viss rädsla, man kan väl säga att det blev ett väldigt lugn när Frank flyttade. Inte bara i skolan, utan jag skulle kunna säga att det blev ett väldigt lugn även i stan i Trollhättan i övrigt, säger Anders Eriksson.

”Gick ner i missbruk”

Frank Andersson dog av komplikationer efter en komplicerad hjärtoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Jeanette Bouvin Nygren berättar om tiden efter skilsmässan 2016.

– Under våren och sommaren försvann han i princip helt, han var inte alls stabil under den här perioden. Frank gick ner sig otroligt i sitt missbruk och det var nog värre än någonsin den sommaren 2017, säger Jeanette Bouvin Nygren.

I mellanvikt tog Frank Andersson bland annat tre VM-guld och fyra EM-guld. Inför OS i Los Angeles utsåg amerikanska NBC honom som en av spelens sju största stjärnor.

Den första delen av dokumentären Min pappa Frank Andersson sänds klockan 20.00 den 28 december i TV4. Den andra delen sänds samma tid den 29 december.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.