Phelps fru: Säger till barnen – pappa mår dåligt

Hustrun om sin stora oro för OS-hjälten

Michael Phelps och frun Nicole.
Michael Phelps och frun Nicole.

Michael Phelps, 35, brottas med inre demoner.

Nu berättar hans fru Nicole om oron.

– Kan vi snälla hjälpa dig? För om jag förlorar dig vet jag inte vad jag ska ta mig till, säger hon till USA Today.

I simbassängen var han oövervinnerlig och tog 23 OS-guld och 27 VM-guld. Men även världsstjärnor som Michael Phelps kan drabbas av psykisk ohälsa. Amerikanen föll in i en djup depression efter London-OS 2012 och brottas än i dag med sina inre demoner.

Han har tidigare berättat att han övervägt självmord och i en intervju med USA Today berättar nu hans fru, Nicole, att hon känner en ständig oro över att förlora honom.

– Jag brukade alltid tänka: ”Det här kan jag fixa. Jag kan vara hans terapeut, den som hjälper honom”. Men nu har jag insett att det inte går att kontrollera hur andra personer mår, hur mycket man än önskar, säger hon.

Förklarar för barnen

En färsk studie visar att 28 procent av det amerikanska folket just nu upplever depressionssymtom. Det är mer än tre gånger så mycket som innan pandemin bröt ut. Även för Michael Phelps har situationen förvärrats under dessa speciella tider.

Michael Phelps efter segern på 200 meter under OS 2016 i Rio de Janeiro.
Michael Phelps efter segern på 200 meter under OS 2016 i Rio de Janeiro.

Nicole säger i intervjun att det finns stunder där det känns som att hon ska drunkna, och att det är särskilt jobbigt eftersom de även har sina tre söner – Boomer, 4, Beckett, 2, och Maverick, 1, – att tänka på.

– Pojkarna vill vara nära Michael när han har en tuff dag. De vill försöka få honom på bättre humör. Särskilt ”Booms”, eftersom han är äldst. Men då får vi säga åt honom att pappa mår dåligt och behöver vara för sig själv. Vi försöker förklara att det inte handlar om honom, utan om Michael, säger hon.

”Otrolig människa”

Pandemin har dock, mitt i allt elände, fört något gott med sig. Nicole och Michael har kommit närmare varandra än någonsin tidigare. De senaste åtta månaderna har de tränat ihop i gymmet i hemmet varje kväll. Och Michael, som tidigare reste mycket, är numera hemma på kvällarna och lagar mat åt familjen.

– Vi har definitivt vuxit tillsammans genom det här och lärt oss mycket. Det är inte lätt, men jag är gift med den mest otroliga människan som finns, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN