Byström om Svahns besked: ”Linn har antikroppar”

Av: Anna Rydén, Petra Thorén, Hilda Djupenström

Publicerad:
Uppdaterad:

TOBLACH-STOCKHOLM. Linn Svahn testade positivt för corona, ett snabbtest som senare visade sig vara falskt positivt.

Längdchefen Anders Byström berättar om timmarna i väntan på svar.

– Linn har antikroppar, så vi var ganska trygga i att det var falskt, säger han till Sportbladet.

Ett snabbtest visade redan under onsdagskvällen ett positivt resultat för Linn Svahn, något som det svenska skidförbundet meddelade på torsdagen.

Därefter följde ett dramatiskt dygn.

– Då startade processen i huvudet men också rent praktiskt, berättar längdchefen Anders Byström.

”Linn har antikroppar”

Byström berättar dock att de misstänkte att testet var falskt.

– Linn har antikroppar, så vi var ganska trygga i att det var falskt. Men vi hoppades på att få ett negativt provsvar så snabbt som möjligt, man vet ju aldrig, säger han.

Linn Svahn genomförde under torsdag morgon ett mer tillförlitligt PCR-test, som skickades för analys till ett laboratorium i området. Svenska skidlandslaget fick också besök av den lokala arrangörens covidkoordinator Cristina Bellante som fattade beslut kring hur Sverige skulle agera.

Linn Svahn ska själv ha hanterat saken föredömligt, berättar Byström.

– Insikten om antikroppar kan ha bidragit till att hon var så lugn. Hon har varit så cool och mogen, hon är en fantastisk tjej, säger han.

Svahn isolerades, tillsammans med åkare och ledare som varit i närheten av henne. Det var Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Moa Olsson och Stefan Thomson, som åkte i samma buss från Toblach.

Snabbtesterna bästa alternativet

Alla som isolerades förutom Svahn fick dock vara utomhus och träna.

– De var ute och åkte skidor igår. De fick vara utomhus och träna, säger Byström.

Den svenska landslagsledningen valde i detta fall att luta sig mot myndigheternas restriktioner och en egen riskbedömning.

På kvällen kom PCR-testets resultat och det visade, som väntat, negativt.

Litar ni på snabbtesterna?

– Det är tufft när det blir så här. Men (PCR-)testerna görs direkt efteråt, det är en trygghet. Man kan inte göra de andra testerna direkt, det tar för lång tid och är för omfattande. De (snabbtesterna) är det bästa som finns.

Landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson säger så här om testsystemet:

– Jag tycker att det är ett korrekt tillvägagångssätt ur en rad olika perspektiv. Vi är medvetna om sårbarheten som finns i metodiken, men sammantaget tycker jag att det är rätt. Det finns en tidsaspekt ,men också en moralisk aspekt. PCR är en metodik man ska använda för de som har symtom och som riskerar att hamna i en allvarlig sjukdom. Det är en enorm belastning på labben och i dag är det många som behöver det bättre än våra skidåkare.

Publicerad:

LÄS VIDARE