Då kunde karriären tagit slut – Sundling om det okända vägskälet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Förstörda mästerskap, sjukdomar och en rad skavanker.

Jonna Sundlings väg till VM-guldet har varit brokig, men först nu berättar hon om vägskälet för två år sedan då elitsatsningen kunde tagit slut.

– Jag är så himla stolt och glad över att jag står här i dag, trots alla hinder, säger 26-åringen efter segern.

Till slut kom dagen då alla pusselbitar föll på plats för Jonna Sundling. Kroppen, skidorna, huvudet – allt stämde.

När 26-åringen ska beskriva känslorna inombords i solskenet i Oberstdorf famlar hon.

– Jag finner inte bra ord för hur mycket det betyder. Jag är lite tom och varm. Att få en chans till här, att vara i final och att allt lyckas känns jättestort, säger Jonna Sundling.

Tiden var bara inne.

Att den skulle komma har Jonna Sundling haft anledning att tvivla på.

Bara under de senaste veckorna har dramatiken varit närvarande.

– Tour de Ski var otroligt tung. Höjden påverkade mig otroligt mycket och jag fick inte alls till loppen där, säger hon.

I Falun hittade hon rätt igen, men inför VM-resan blev hon magsjuk och ådrog sig efter det en lätt sträckning i ena låret.

Jonna Sundling.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Jonna Sundling.

– Det har varit grejer hela tiden känns det som. Jag skulle stretcha lite grann när sträckningen kom. Det var i Saxnäs, säger Sundling.

Lägret i Saxnäs var förra veckan och VM-sprinten alldeles nära. Ser vi längre tillbaka i backspegeln har utmaningarna varit betydligt större än så för Umeåfödda Jonna.

Mystisk magåkomma och halsoperation

Jonna Sundling vann JVM-guld i sprint (fri stil) 2014. Hon tog hem guldet i U23-VM 2016.

Men som senior har problemen hopat sig.

Under VM 2017 blev hon sjuk och hemskickad, på våren samma år tvingades hon till en halsoperation. Hon missade OS 2018 på grund av dålig form och sommaren efter det drabbades Jonna av en mystisk magåkomma under en längre period.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

VM 2019 var Jonna Sundling i slag och på väg mot pallen när hon krockade med lagkamraten Maja Dahlqvist.

Det mesta av detta kände vi till.

Men det har funnits ett vägskäl i livet som Jonna Sundling inte berättat om förrän nu.

Skadan i stortåleden för två år sedan fick henne att tvivla på en fortsatt karriär.

– För lite drygt två år sedan fick jag plötsligt jätteont i foten under ett träningspass och efteråt svullnade stortåleden och det gick knappt att få ned foten i en sko. Sedan dess har stortåleden spökat från och till och det har framför allt ställt till det under barmarksträningen, eftersom den till stor del utgörs av löpning. Det gick knappt att belasta foten och det gjorde fruktansvärt ont.

– När det var som värst kunde jag knappt belasta foten och till slut blev jag desperat. Jag kände verkligen att min framtid som elitåkare stod på spel, berättar Jonna Sundling, i ett pressmeddelande om den träningssko som blev räddningen.

För Sportbladet bekräftar Jonna Sundling att tvivlen om en fortsatt satsning fanns.

– Det var faktiskt så, säger hon. Jag ville få bukt med problemet och fokusera på min träning.

Rörd av uppvisningen

Efter succén i Oberstdorf berättar tränaren Magnus Ingesson, som samarbetat med Jonna Sundling i tre år, att det även i höstas fanns motgångar i skidåkarens vardag.

– I mitten av september var det många veckor som hon inte fick svar på de intensivare passen. Vi drog i handbromsen. Det gick några veckor innan hon reste sig upp igen. Det blev en lärdom. Hon är stark och explosiv. Hon måste tänka på återhämtning. Det är noga hur vi gör ett pussel för henne, säger Magnus Ingesson och pekar på Jonna Sundlings förmåga att underkasta sig de åtgärder som krävs.

– Det är ingen slump som tar henne till ett VM-guld, säger han.

Även den här soliga sprintdagen hade Jonna en plan.

– Min plan var att ta starten och försöka ta spåret jag ville ha i innerkurvan mot första toppen för att sen kunna gå runt och ha kontroll och styra fältet. Jag hade ingen aning hur det gick för de andra, vilka som låg bakom mig och om det är någon som är på väg att ta sig om. Jag är glad för att jag har lite is i magen  och åker i min takt och inte slappnar utan glider in först över mållinjen, säger hon.

Landslagschefen Anders Byström var rörd över uppvisningen.

– Jag är så glad för hennes skull. Att hon äntligen får vinna.  Att hon krossar Falla (Maiken Caspersen) – som såg ut som den gamla Falla – är bland det värsta jag har sett i en VM-final. Det brukar vara ganska tajta lopp i VM, säger han.

Anders Byström har följt Jonna Sundlings utveckling genom åren.

– Jag var med henne från allra första början och hade henne i juniorlandslaget. Hon har verkligen samlat ihop till det här. Det värmer i hjärtat, säger han.

Foto: Adam Ihse/TT
Foto: Adam Ihse/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE