Bandy

Bandysvepet: Avstängningsgate, Villas dominans och domarkritik

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Domarna kritiseras hårt, Vänersborg vägrade att anmäla och Frillesås överraskar för sent.

Här är veckans hetaste snackisar.

Se alla mål från herrarnas elitserie i bandy här!


En stängdes av – men inte den andre

Vänersborgs Edvin Isaksson, 19, stängdes av i tre matcher för sitt slag med klubban på Sirius Oscar Qvist. Det skulle egentligen ha varit fyra matcher, men straffet förmildrades av att Qvist precis innan dragit till Isaksson i ansikten med en högerkrok. Något som bekräftades av bild på Isakssons skador i avstängningsdomen.

Men Oscar Qvist då? Han gick fri från straff, trots att Vänersborg yrkade för en avstängning när de yttrade sig om Isakssons slag till disciplinnämnden (DN).

DN kunde dock inget göra då varken domartrion eller Vänersborg själva anmält Siriusspelaren.

Här skadar sig Oscar Qvist i matchen mot Vänersborg.

Huvuddomaren Jacob Liljegren uppger att ingen av de tre domarna på planen ser händelsen under matchens gång, men valde efter att ha sett situationen i efterhand att anmäla den framgår det i anmälan. Men det är bara Isakssons förfarande som anmäls.

Varför Vänersborg avstod en anmälan har inte framgått.

– Vi kommer naturligtvis vara tydliga i vårt yttrande om vad som hände och beskriva händelseförloppet, som är tydligt för oss. Men vi kommer inte anmäla honom, sa tränaren Ari Holopainen till ttela.


Frillesås har fått upp farten.

Frillesås närmar sig

Undertecknad varnade för det, men tyvärr för Frillesås del så har laget vaknat alldeles för sent. Hallänningarna menade att i år skulle de utmana om slutspel och överraskningspotentialen fanns där och trots att man har besegrat Hammarby, Sirius, Vetlanda och nu senast Motala så ligger laget lite för långt bakom.

Det är i ytterst få matcher som laget faktiskt har varit uträknat och till och med det regerande mästarlaget Edsbyn har tvingats slita hårt för sina poäng.

Får de behålla sitt nuvarande lag kan de nog hota ännu närmare slutspelsstrecken nästa säsong, speciellt om de även kan mäkta med en förstärkning.

Men frågan är om klubbarna ovanför missat spelare som till exempel Gustav Friman, 19, som bara vuxit under hela säsongen. Frillesås kan dock glädjas åt att han är under kontrakt även över nästa säsong.

Seriseger som gäller för Villa

Villa Lidköping gav svar på tal när folk började ifrågasätta lagets form och styrka. Trots 0–3 hemma mot AIK vände Villa med fem raka mål och vann med 5–3.

Serieledarna har nu fyra poäng ner till AIK, visserligen med en match mer spelad, och ser ut att kunna promenera hem den här serien utan problem. Onsdagens match mot Sandviken är väl det stora hindret och en vecka senare är det dags för ett hemmaderby mot Vänersborg.

Efter fredagens drabbning är allt annat än en serieseger ett misslyckande nu. De ska inte tappa det här. Men Villa trivs inte hur bra som helst utomhus, där två av deras tre förluster har kommit, och två av de fem återstående matcherna är just utomhus.


Johan Willes var förbannad.

Kritikstorm mot domarna

Kritiken mot domarna i elitserien har vuxit alltmer ju längre säsongen har gått och kulminerade i AIK:s lagkapten Johan Willes omtalade intervju i Sportbladet Play efter toppmötet med Villa.

– Det är faktiskt helt hopplöst att spela bandy i dag. Jag tror inte att det finns en bandyspelare i hela Sverige som vet vad man får och vad man inte får göra, sa han.

Och det är inte bara spelare som har kritiserat domarnivån den senaste tiden.

– Det går fort och så, men måste ändå sticka ut hakan och säga att domarnivån har varit på tok för låg den här säsongen. Det finns betydligt mer att önska från deras håll, sa expertkommentatorn Gabriel Bridholm i Sportbladet Play under matchen mellan Vänersborg och Sirius.

Villas suveränitet

Om Villas herrar är suveräna, vad är då Villas damer? När serieledarna besegrade regerande mästaren Västerås för tredje gången med 5–3 säkrades seriesegern i praktiken efter 14 raka segrar.

Under söndagen säkrades seriesegern även i teorin när nykomlingen Mölndal kom på besök och föll med 12–1. Villas första elitserietitel någonsin på damsidan.

Med två matcher kvar på grundserien toppar Villa tabellen med sex poäng, har gjort överlägset flest mål, släppt in minst och har tre av de fyra spelare som toppar poängligan, Tilda Ström (1:a), Matilda Svenler (3:a) och Sanna Gustafsson (4:a).

Sannolikheten att vi har två Villalag som får fira ett SM-guld senare i vår är allt annat än osannolikt.

Du ser alla matcher i herrarnas elitserie på Sportbladet Play.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonas Claessons tips: Så slutar elitserien i bandy 2021/2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy

Elitserien i bandy damer