Svenska stjärnan missar lopp efter köldskadan

Britta Johansson Norgren kan inte köra långloppet i skidor i Toblach på lördag på grund av köldskador på fötterna.

Sveriges främsta långloppsåkare i skidor har fått båda fötterna hårt bandagerade för att läka de svåra köldskadorna som hon fick i loppet i Schweiz i lördags.

– Jag vet inte när jag kommer kunna stå på skidor igen, som det är nu får jag inte på något på fötterna, säger hon.

Efter loppet började köldblåsorna att svullna på fötterna och hon fick åka till sjukhus för att få dem behandlade. Det kommer att ta tid innan Johansson Norgren kan tävla igen.

”De läkare jag varit i kontakt med och har stor erfarenhet av köldskador säger att det tar 3-6 veckor innan det läkt”, skriver hon på sitt Instagramkonto där hon visar upp en bild på de bandagerade fötterna.

Dessutom är risken för nya köldskador stor den närmaste tiden.

– Det är rejäla köldskador, riskerna är att det är svårt att se hur djupa skador det är och att du är väldigt känslig för kyla de första veckorna. Så risken för nya eller värre köldskador är stor i början, säger Britta Johansson Norgren.

Har du känt några förbättringar i fötterna under veckan?

– Från början var det mest dunkande i fötterna. Nu börjar de mer bränna och sticka som det brukar när man kommer in från kyla, det känns som något positivt.

Den 7 mars går det största långloppet, Vasaloppet.

– Då hoppas jag fortfarande att kunna starta. För mig handlar det ändå inte bara att stå på startlinjen, utan jag vill vara väl förberedd i så fall.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.