Team Thorengruppen vann historiskt SM-guld

Systrarna blev stora segerorganisatörer

Det blev dramatiskt.

Och det blev Team Thorengruppen som vann SSL-finalen mot Pixbo.

Därmed tar laget sitt första SM-guld någonsin.

– Vi tror på oss hela tiden. Det känns jävligt skönt!, säger segerskytten Veera Kauppi till SVT.

Pixbo gick upp till en 3–1-ledning i mitten av den andra perioden. Sedan vaknade Kauppi-systrarna och Team Thorengruppen till.

I början av den tredje perioden satte Oona Kauppi kvitteringen – och kort därefter var det Veera Kauppis tur.

Hon snurrade sig vackert förbi sin bevakning och dunkade in 4–3.

Efter målet släppte laget aldrig greppet – och därmed kan Team Thorengruppen inkassera sitt första SM-guld någonsin.

– Det är så sjukt! Vi har jobbat hela säsongen för detta med den längsta försäsongen någonsin. Då smakar det ännu bättre, säger Veera Kauppi till SVT.

Levererade fyra assist

Laget har haft en ytterst osedvanlig väg till toppen. 2010-talets stora innebandygigant, Iksu, vann förra SM-guldet men tvingades sedan att lägga ned sin damverksamhet bara veckan därefter.

Team Thorengruppen tog lagets plats i SSL, och stommen av Iksu-laget anslöt sedan till klubben.

Med flera flerfaldiga mästare i truppen vann laget grundserien i debutsäsongen.

Och nu alltså även SM-guldet. Sofia Joelsson, spelade fram till hela fyra av de fem mål laget gjorde i den rafflande finalen.

– Detta känns otroligt skönt!. Det blev inga mål för mig, men då känns det otroligt skönt att kunna passa fram istället, säger Joelsson, som nyligen kommit tillbaka från en långvarig skada, till SVT.

När Veera Kauppi förvaltade just en Joelsson-passning till 5–3, kunde Pixbo inte svara. Detta trots en sen reducering till 5–4 när laget valde att plocka ut målvakten.

”Gör ont i hjärtat”

Efter slutsignalen utbröt stora glädjescener i Gävle, där finalen spelades. Scener som nu kan bli alltmer bekanta för Team Thorengruppen.

– Jag tror att detta är ett av många guld vi kommer få med Thorengruppen. Det känns otroligt känslosamt att stå här efter året vi har haft. Jag är jättelycklig. Vi har väntat länge, säger lagkapten Emelie Wibron med tårar rinnandes ned längs kinderna till SVT.

I Pixbo-lägret var det desto tyngre.

– Att se deras lag fira gör ont i hjärtat. Det är små marginaler som avgör. Thorengruppen var jätteduktigt och har gjort detta riktigt bra under säsongen, säger Pixbos storspelande målvakt Lara Heini till SVT.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.