Missar OS – på grund av ätstörningar

Foto: TT
SPORTBLADET

Gracie Gold, 22, drar sig ur Grand Prix och lär därmed missa OS 2018.

Anledningen är att konståkaren ska behandlas för sin psykiska ohälsa.

– Det gör mig ledsen men jag vet att det är för mitt eget bästa, säger hon.

Den tvåfaldiga amerikanska mästaren Gracie Gold kommer inte att delta i Grand Prix nästkommande månad.

Anledningen är att konståkaren behandlas för depression, ångest samt ätstörningar.

– Det gör mig ledsen att behöva missa Grand Prix men jag vet att det är för mitt eget bästa. Jag kommer inte att kunna träna och förbereda mig för en tävling på den nivån, säger Gold i ett pressmeddelande.

– Jag vill tacka det amerikanska konståkningsförbundet, mina fans och sponsorer för deras stöd. Jag vill även tacka (tränaren) Marina (Zoueva) och Oleg (Epstein) för att de finns vid min sida genom denna resa och främst min familj för deras ovillkorliga kärlek.

Hyllas av konkurrenten

Beslutet innebär att 22-åringen med all sannolikhet missar vinter-OS i Pyeongchang nästa år. Grand Prix är en viktig del för att nå det amerikanska landslaget.

Gold kom på fjärde plats i det individuella programmet vid OS i Sotji 2014 och hade del i USA:s bronsmedalj i lagtävlingen.

Rivalen – och numera också vännen – Ashley Wagner hyllar Golds beslut att söka hjälp.

– Att ta ett steg tillbaka och fokusera på sig själv är ett oerhört svårt beslut för en idrottare. Det är ett bevis på hur stark den här tjejen är. Människor ger inte henne tillräckligt mycket kredd för det, säger Wagner till ESPN.

Valde att sluta efter ätstörningar

Det är inte första gången som en konståkare väljer att ta en paus på grund av psykisk ohälsa.

För bara några månader sedan valde 19-årige Julia Lipnitskaya att avsluta karriären i förtid. År av hårda krav och ätstörningar var en del av förklaringen.

Dinara Safina, före detta världsetta i tennis, var en av de som då reagerade starkt och menar att det ryska konståkningsförbundet ställer alldeles för hårda krav:

”Det smärtar att läsa att en idrottare måste avsluta karriären, bara 19 år gammal. I det här fallet har folk helt enkelt dödat hennes karriär för att de anser att hon inte levt upp till deras förväntningar. Vad är det här för människor – tränare, ledare, ”experter” och kommentatorer – som dödar en idrottares karriär? Kära Julia, jag ber för din styrka och ditt välbefinnande och hoppas att du tar dig igenom det här”skrev Safina på twitter.

”Jobbar förebyggande”

Katarina Henriksson, ordförande i svenska konståkningsförbundet och sittandes i SOK:s styrelse, bekräftade för Sportbladet att länder med stor konkurrens tenderar att ha hårda krav på åkarna.

Att ätstörningar skull vara ett särskilt problem inom just konståkningen dementerade hon.

– Många gånger tror jag att det uppmärksammas mer inom konståkningen, men vi jobbar hela tiden förebyggande på alla plan, med kosten, mentalt och så vidare, sa Henriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM