Kan bli den häftigaste titelmatchen någonsin

Foto: STEFAN HOLM
SPORTBLADET

EDSBYN. Bandygudarna måste vara tokiga.

Det tar 26 minuter att åka mellan Edsbyn och Bollnäs.

På lördag gör klubbarna upp om årets SM-guld.

Anja Pärson hade känt sig hedrad om hon befunnit sig i Svenska Fönster arena under söndagskvällen. Ett tjugotal hjälmförsedda pojkar och män i röda, svettiga matchtröjor kastade sig på isen likt sälar, reste sig upp, skrinnade tillbaka, tog ny sats och slängde sig igen.

På läktaren framför dem sjöng fansen, och nog hade de anledning att sjunga. Gamla klassiska Edsbyn ska, för första gången sedan 2009, spela SM-final. Klubben som ingen trodde på inför säsongen eller slutspelet besegrade Sandviken med 5–2 och behöver inte be om ursäkt för finalplatsen.

Imponerad av 20-åringarna

Edsbyn blev tvåa i elitserien och har, vågar jag påstå, den ultimata mixen av rutin och ungdomlig hunger. Obekräftade uppgifter gör gällande att målvakten Anders Svensson och Daniel Välitalo har spelat för klubben sedan bildandet 1909. De håller fortfarande högsta klass och spelare som Daniel Liw, Hans Andersson, Mattias Hammarström, Oscar Jonsson, Martin Frid, Daniel ”Popa” Burvall-Jonsson, Joakim Svensk och bröderna Edling levererar alltid.

Mest imponerad är jag ändå av 20-åringarna som berättar att även framtiden kan tillhöra Edsbyn. Klubben har gjorts årets värvningar i finska tvillingarna Tommi och Tuomas Määttä och Oscar Wikblad, som fyllde 20 år under söndagen, har vuxit flera klasser i vinter.

Foto: STEFAN HOLM
Roland Fager hamnade i händelsernas centrum.

Sandvikens spelare, ledare och supportrar kommer i all evighet hävda att Roland Fager bestal dem på finalplatsen. Visst, domaren underkände ett regelrätt mål som betytt 2–3 och närkontakt efter en timmes spel. Det var det slutgiltiga beviset på att bandyn måste införa videogranskningar, men det var inte där Stålmännen kraschade.

Det var på Jernvallen i fredags, och har ni vägarna förbi kan ni fortfarande se kratern som uppstod. Sandviken ledde den fjärde semifinalen med 2–0 och hade ett ben och en halv skridsko på Tele2 Arena. Spelarna tappade fokus, började tänka på den stundande finalen och när de väl lämnade drömmarnas värld hade Mattias Hammarström dunkat in bollen som tvingade fram ett direkt avgörande.

Där gick det som det gick och det finns inte så mycket att säga om det. Den här säsongen har det ju varit så många sensationer och att förväntade resultat har fått skrällkaraktär.
Det här var ju året Villa Lidköping skulle bryta Västerås dominans och bli svenska mästare. I stället blir det en final mellan Edsbyn och Bollnäs.

Häftigaste finalen någonsin?

Det kan bli den häftigaste titelmatch som någonsin har spelats. Jag längtar till lördag, när fans och spelare kommer till Stockholm och intar Tele2 Arena.

Det är 30,8 kilometer mellan Ön och Sävstaås, mellan Edsbyn och Bollnäs. Drygt tre mil mellan landets två hetaste bandyorter.

Jag har åkt fram och tillbaka ett antal gånger under helgen och det tar 26 minuter att åka sträckan. Ja, stannar du på en mack i Bollnäs och köper en kopp kaffe är det lagom varmt för att dricka när du är framme i Edsbyn.

Bandygudarna måste vara tokiga.

På lördag gör klubbarna upp om årets SM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM