Westh: ”Får se om jag orkar ladda om”

Bollnäs-kaptenen efter fjärde finalförlusten

Foto: Stefan Jerrevång / 2800 / /2800
Andreas Westh skriker ut sin frustration efter Edsbyns straffslag.

avSimon Sjöstrand, Stefan Holm

SPORTBLADET

Fjärde SM-finalen – fjärde förlusten.

Nu tvivlar Andreas Westh på framtiden.

– Vi får se vad som händer, säger Bollnäs-kaptenen efter tunga smällen mot Edsbyn.

Först kom ingenting, sen kom ingenting, sen kom... allting.

SM-finalen i bandy fick en galen avslutning, där Edsbyns Martin Frid drog på sig ett rött kort i samband med en frilägesutvisning med sju minuter kvar och ställningen 1–1.

Men den stora snackisen handlade om straffsituationen i 83:e.

Edsbyns Tuomas Määttä kom i full fart, passade Daniel Liw – som föll. Enligt många på en klubba tillhörande Andreas Westh.

”Rörde aldrig honom”

– Vi rörde aldrig honom. Det är tragiskt att det blev straff, säger Bollnäs-kaptenen.

Hur upplevde du situationen?

– Han satte skenan i isen och fastnade, det såg värre ut än det var.

Anders Spinnars, som blev utvisad för slag på skridskon i samband med straffen:

– Det var ingen straff, det var inget slag på skridskon. Han (domaren Ulrik Bergman) sa att han tyckte det, och sa: ”Det inte är jag som tar röda kortet heller.” Man kan inte jämka sådana saker, lag mot lag. Då är man jävligt snett ute.

– En sådan grej ska inte få avgöra en final. Jag och (Andreas) Westh frågade direkt om det var någon som slog honom (Daniel Liw) på skridskorna. Känslan var att han ”spetsar” och kommer emot mig. Jag backade och rörde bara hans klubba. Annars hade jag inte reagerat så. Det är skittråkigt att en final avgörs på det här sättet.

”Tycker att man borde vinna”

Domaren Ulrik Bergman var dock tvärsäker och blåste straff, som Mattias Hammarström förvaltade till 2–1. Minuten senare dödade Tuomas Määttä finalen efter en härlig solorejd.

– Det här är bittert och kommer bli svårt att smälta. Det här kommer också han (Ulrik Bergman) att få fundera på, varför han gjorde som han gjorde, säger Anders Spinnars.

Men frågan är om förlusten inte sved allra hårdast för Andreas Westh, som förlorade sin fjärde, och antagligen sista, final i karriären.

Bandy-legendaren föll i finalen med Sandviken 2005 och åkte därefter på ytterligare två smällar med Bollnäs, den senaste 2011.

– Det var tungt senast också, men frågan är om inte det här var det tyngsta. Jag menar, fjärde förlusten av fyra... Man tycker ju att man borde vinna någon gång, säger 39-åringen, femfaldig världsmästare och småbarnspappa.

”Förbannad och besviken”

Hur ser du på framtiden? Orkar du ladda om?

– Just nu vet jag ingenting. Man vill ju säkert hit igen, men just nu är jag bara förbannad och besviken och...jag vet inte, vi får se vad som händer. Kontraktet går ut sista mars, men kroppen är pigg och fräsch och formen är bra.

Är det fortfarande kul med bandy?

– Ja, bandy är absolut det bästa som finns.

Även nu?

– Nja, vid förluster blir man ju... De säger ju att man lär sig av dem, men jag har tydligen inte lärt mig så mycket. Man är tom.

ARTIKELN HANDLAR OM