Världscupen i längdskidor 2016/2017

Svenske längdchefen: ”Det känns konstigt”

Av: 

Erik Karlsson

Petra Thorén

Johan Sares.
Johan Sares.

SPORTBLADET

OTEPÄÄ. Norge får fortsätta använda astmamedicin och även de omdiskuterade nebulisatorerna.

– Det känns konstigt, men det är upp till dem, säger Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares.

Ett uttalande som får hans kollega i Norge, Vidar Löfshus, att slå tillbaka.

– Det är ett kunskapslöst uttalande av Sares ännu en gång och de bör passa på sig själva istället för att vara upptagna av sina små grannar i väst, säger han till VG.

I fem månader har en utvald grupp av oberoende experter granskat den norska skidåkningens användade av astmamediciner.

I stort sett kom man fram till att man kan fortsätta som vanligt.

Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares följde inte presskonferensen under eftermiddagen men konstaterar att myntet fortsatt har två sidor.

Fortsätter använda nebulisator

– Hur man etiskt ser på det här med att behandla friska individer är olika. Vi har svårt att se att det är rätt att göra så, men alla behöver inte se det så, säger han.

I rapporten framkommer inte heller någon medicinsk kritik mot användandet av nebulisatorer, men däremot pekar granskningsgruppen på att de signaler användandet kan skicka gentemot barn och unga.

– Efter att ha tagit emot rapporten väljer vi att fortsatta använda nebulisatorer på elitnivå, men vi ser att det är etiskt dilemma, säger också norske landslagsläkaren Petter Olberg och fortsätter:

– Användandet av nebulisatorer kan ha en olycklig signaleffekt mot yngre åkare.

”Kan jag aldrig drömma om”

I Sverige används inte nebulisatorer alls. Johan Sares ser ingen anledningen att förändra det ställningstagandet:

– Personligen tycker jag inte det är ett sätt man vill kommunicera idrotten till barn och unga, att man maskinellt ska behandla sig för att kunna åka. Det känns konstigt, men det är upp till dem (Norge).

– Det är deras val och beslut om de vill fortsätta eller inte, men vi kommer inte göra det, det kan jag aldrig drömma om, säger Sares.

Det dröjde inte länge innan Johan Sares uttalanden, han har givit sin syn både till Sportbladet och Expressen, nådde Oslo.

Det norska skidlandslagets landslagschef Vidar Löfshus tog själv upp den svenska kritiken i en tv-intervju med norska VG.

– Jag har hört att Johan Sares, den svenska landslagschefen, har skjutit från höften och det överraskar mig inte. Svenskar är mer upptagna av vad norrmän gör än vad de ska prestera i spåren själva, säger han.

”Lite taskigt att sikta in sig på Norge”

På reporterns uppmaning utvecklade Löfshus:

– Jag fick en kommentar om att han var helt oförstående till bruket av nebulisator och det är ett kunskapslöst uttalande av Sares ännu en gång och de bör passa på sig själva istället för att vara upptagna av sina små grannar i väst.

Vidar Löfshus menade att Norge inte är den enda nationen som låter åkarna använda nebulisator.
– Vi har kunskap om att andra nationer använder nebulisator så det är inget unikt norskt. Det här är mer en konsekvens av att vi är bäst och vi får mest uppmärksamhet, säger han och påpekar till VG:

– Det är lite taskigt av honom att sikta in sig på Norge, det är svenskarna som borde uppföra sig som storebror. Det är de som är bra i hockey, fotboll och i de flesta idrotter så vi får ta det med ett leende.

Även den svenska professorn Kjell Larsson, som varit en av experterna i gruppen som gjort utredningen, reagerade på Johan Sares uttalanden.

– Säger han det? Då har han inte förstått. Har han läst rapporten? Vi har kartlagt hur man använder mediciner i Norge och det har vi rapporterat. Stämmer inte det med hans förutfattade meningar så kan jag inte göra något åt det, säger Kjell Larsson när norska Dagbladet meddelat honom vad Johan Sares sagt till Expressen.

– Det är inget tvivel om att de som har fått astmamedicin har symptom. Vi har snackat med 40 stycken och över hälften av dem har plågor, till och med starka symptom. Min reaktion är nästan att  det mer är snack om underbehandling än överbehandling när det gäller beta-2-agonister. Vi vet inte om skidastma ska behandlas på samma sätt som annan astma, men tills vi vet det bör det behandlas som vanlig astma, säger den svenska professorn till Dagbladet.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor 2016/2017

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor 2016/2017

Astma

Längdskidor