Norén inför Masters: "En stor dröm"

SPORTBLADET

Han är 34 år och rankad tia i världen.

Men bland stjärnorna på Augusta National är Alex Norén en orutinerad debutant.

– Det här är en stor dröm, säger han inför US Masters.

Foto: Andrew Redington / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Alex Norén testar banan på Augusta National.

Alex Norén tittar lite storögt omkring sig när han kliver av den nionde greenen på Augusta. Det är visserligen bara ett träningsvarv, men hålen kantas ändå av tiotusentals åskådare som har kommit för att få en skymt av spelarna – och inte minst av banan som ofta beskrivs som ett litet golfparadis.

Inte heller Alex Norén är oberörd av upplevelsen, trots att tävlingen inte ens har börjat.

– Det är otroligt, de har fått tävlingen till att vara något väldigt speciellt. Jag har alltid sett det här som något större och att det alltid spelas på samma bana gör det ännu mer speciellt, säger han.

Under ett succéartat fjolår, med fyra segrar på Europatouren, åkte Norén hiss på världsrankningen. Det gav honom också för första gången en inträdesbiljett till festen på Augusta.

"Roligaste majorbanan"

Om Alex Norén eller Henrik Stenson, som gör sin tolfte raka Masters-start, kan vara med och sätta blågul färg på golfpartyt återstår att se.

– Jag tror att det är en bana som är bra att ha spelat mycket och en bana som är bra att man spelar med draw (vänsterskruv). Jag ligger väl lite efter på båda de punkterna. Samtidigt tror jag inte att det är en dålig bana för mig, säger Norén.

– Det är kanske den roligaste majorbanan som jag har spelat. Jag tycker att det här är kul, just för att det är ganska trixigt.

Det är framförallt de böljande och supersnabba greenerna som brukar ställa till problem för spelarna. Ligger man på fel sida kan det vara närmast omöjligt att få bollen nära hålet. Norén lägger mycket tid under träningsvarven åt att komma fram till en vettig spelstrategi.

– Det är nyckeln till den här banan. Att se till att man får putta och chippa uppför, och att tänka banan som att par är bra på alla hål. Även om par 5-hålen ofta går att nå på två slag och blir lite lättare, säger han.

Minns Blixts debut

Norén vill samtidigt inte gå in i tävlingen med för mycket respekt, för det finns dem som har visat att det går att göra starka debuter i Masters. Till exempel blev Jonas Blixt tvåa i sin första start 2014.

– Man får komma ihåg att det bara är en golfbana, det är ingen galen bana. Det är mer att man behöver en tydlig plan, då är det lite enklare att gå runt här, säger Norén.

US Masters inleds på torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

US Masters

Golf